Česko chce vylepšit systém přeshraničního vyplácení důchodů v EU

Česko chce vylepšit systém přeshraničního vyplácení důchodů v Evropské unii. Ministr Marian Jurečka dnes v této souvislosti na jednání unijních ministrů práce a sociálních věcí předkládá výzvu, která žádá jednotlivé členské státy i Evropskou komisi, aby se tématem zabývaly. Výzva je reakcí na to, že proplácení důchodů lidem, kteří pracovali část života v zahraničí, se často neúměrně vleče a dostat peníze z některých zemí EU trvá mnoho měsíců, stoji v dokumentu, který má ČTK k dispozici.

Česko v této iniciativě podpořilo 11 členských států, například i Belgie, Francie, Německo či Slovensko. „Mobilita pracovníků na vnitřním trhu úzce souvisí s jejich sociální ochranou. Koordinace systémů sociálního zabezpečení pro migrující osoby musí efektivně fungovat jak během aktivního života mobilních pracovníků, tak i po skončení jejich aktivní kariéry,“ uvádí česká výzva. Jak dokument dodává, v roce 2021 bylo vypláceno šest milionů penzí důchodcům žijícím v jiné zemi.

„Stovky a tisíce nových důchodců čekají stále mnoho měsíců na výpočet svých důchodů, které se skládají z několika dílčích penzí z jednotlivých členských států,“ dodává dokument a připomíná, že jsou to právě senioři a důchodci pobírající starobní, invalidní či pozůstalostní důchody, kteří patří k nejzranitelnějším sociálním skupinám v EU.

„Pokud prosazujeme a podporujeme volný pohyb pracovníků, musíme také zajistit, aby se k nim včas dostala legitimní sociální ochrana v důchodu,“ říkají Češi ve své výzvě. Zdůrazňují, že podporují nedávnou zprávu bývalého italského premiéra Enrica Letty o budoucnosti vnitřního trhu v EU, která volá mimo jiné po lepší koordinaci, pokud jde o sociální zabezpečení.

Jestliže daný člověk pracoval během svého aktivního života v několika zemích EU, může mu vzniknout nárok na důchod v každé z nich, říkají unijní předpisy. Až bude o důchod žádat, musí žádost zpravidla podat v zemi, kde bydlí nebo kde naposledy pracoval. Tato země je pak odpovědná za vyřízení této žádosti a za shromáždění údajů o příspěvcích na důchodové pojištění ze všech zemí, ve kterých daná osoba bydlela.

„Podporujeme záměr Evropské komise průběžně sledovat, jak rychlé jsou reakce jednotlivých členských států, a poskytovat pomoc těm zemím, kde dochází k největším zpožděním,“ říkají Češi ve své výzvě. Jednotlivé členské státy by zároveň měly co nejdříve zprovoznit takzvaný systém EESSI, jenž umožňuje zabezpečenou a rychlou výměnu informací mezi institucemi, právě například v souvislosti s výpočtem důchodových nároků osoby, která během své kariéry pracovala v několika členských státech. Do systému EESSI mají přístup pouze instituce sociálního zabezpečení.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek