Británie hostí summit Evropského politického společenství

V Británii se dnes schází Evropské politické společenství a Česko na okraj jednání podepíše bezpečnostní dohodu s Ukrajinou. Předsedové vlád a hlavy států Evropské unie a dalších zemí budou v Blenheimském paláci u Oxfordu hovořit například o migraci, energetice či kybernetické bezpečnosti a boji proti dezinformacím. Česko na jednání zastupuje premiér Petr Fiala.  

Čtvrtého setkání Evropského politického společenství se zúčastní zástupci zhruba 50 evropských států, do Británie má přiletět i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Společně s Fialou podepíše dohodu o bezpečnostní spolupráci a dlouhodobé podpoře mezi Českem a Ukrajinou, jejíž finální text schválila česká vláda minulý týden. Kyjev dosud uzavřel zhruba dvě desítky takových bilaterálních dohod a několik dalších plánuje podepsat v následujících měsících. Učinil tak například se Spojenými státy, s Británií, Německem, Francií, Itálií nebo s Polskem.  

Premiér Petr Fiala chce na setkání Evropského politického společenství jednat hlavně s představiteli zemí mimo Evropskou unii a poprvé se setká i s novým britským premiérem Keirem Starmerem. Fiala oceňuje neformální formát Evropského politického společenství, který umožňuje volnější diskuse bez nutnosti dosáhnout závěrečného prohlášení.

Při příjezdu na summit francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že dnešní jednání je „velkou příležitostí pro reset“ vztahů mezi EU a Británií. V obdobném duchu se vyjádřil i končící šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Vznik Evropského politického společenství inicioval v květnu 2022 francouzský prezident Emmanuel Macron. Neformální platforma má podporovat politický dialog v Evropě a přispívat k její stabilitě, bezpečnosti a prosperitě. První setkání se konalo na podzim 2022 v Praze, podruhé se zástupci evropských zemí sešli v červnu 2023 v moldavském Kišiněvě. Naposledy summit Evropského politického společenství hostila loni v říjnu Granada.

Zdroj: ČTK, Profimedia

Sdílet tento příspěvek