Europoslance dnes čeká klíčové hlasování, budou rozhodovat o šéfce Evropské komise

Europoslance dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku čeká nejdůležitější hlasování tohoto týdne. Budou rozhodovat, zda znovu potvrdí ve funkci na příštích pět let dosavadní předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Projev šéfky unijní exekutivy je naplánován na 09:00 a mnozí zdůrazňují, že bude záležet na každém proneseném slovu. Následovat bude debata s europoslanci. Samotná tajná volba začne ve 13:00 a výsledky by mohly být zveřejněny kolem 14:30 až 15:00, uvedl mluvčí Evropského parlamentu Jaume Duch.

Frakce Evropské lidové strany (EPP), frakce socialistů a demokratů (S&D) a liberálové z Obnovy Evropy (Renew Europe), na jejichž podporu šéfka EK spoléhá, mají spolu v nově zvoleném Evropském parlamentu 401 mandátů. Von der Leyen potřebuje 361 hlasů. V tajném hlasování ji však zřejmě část poslanců z těchto tří frakcí nepodpoří. Šéfka komise se tak v uplynulých dnech snažila získat přízeň europoslanců i z dalších klubů, například z frakce Zelených, ale rovněž konzervativců z ECR (Evropští konzervativci a reformisté).

Podle informací ČTK většina českých europoslanců von der Leyen nepodpoří. Současná šéfka unijní exekutivy získá nejspíš hlasy jen od pětice českých europoslanců ze své lidovecké frakce. Ruku by pro ni mohli zvednout rovněž tři čeští europoslanci z ECR, jejíž součástí je ODS. Naopak europoslanci z ANO, kteří jsou v nové frakci Patrioti pro Evropu, ji nepodpoří, protože nesouhlasí s tím, v jakém duchu se nesl její dosavadní pětiletý mandát, který měl podle nich „negativní dopady na životy lidí“. Znovuzvolení von der Leyen určitě nepodpoří ani dva nezařazení poslanci ze Stačilo! Kateřina Konečná a Ondřej Dostál, ani Ivan David zvolený za SPD a Trikoloru, který je členem frakce Evropa suverénních národů (Europe of Sovereign Nations, ESN).

Jestliže von der Leyen podporu nezíská, bude se muset uskutečnit mimořádný summit EU, kde šéfové států a vlád navrhnou jiného kandidáta. Podle zdrojů ČTK se už i na tuto variantu v Bruselu připravují a možné setkání unijních prezidentů a premiérů by se mohlo uskutečnit v týdnu od 22. července.

Sdílet tento příspěvek