Ursula von der Leyen obhájila post šéfky Evropské komise

Evropský parlament v tajné volbě potvrdil Ursulu von der Leyen ve funkci předsedkyně Evropské komise na další pětileté období. Německá politička získala 401 hlasů, oznámila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola. Evropský parlament má 720 členů, Von der Leyen tak potřebovala nejméně 361 hlasů.

Celkem dnes hlasovalo 707 europoslanců. Proti setrvání von der Leyen ve funkci se jich vyslovilo 284, 15 se zdrželo hlasování. Sedm hlasů bylo neplatných.  

Von der Leyenová se dnes dopoledne v projevu před hlasováním snažila přesvědčit co největší počet europoslanců, aby jí dali hlas. Spoléhala se na podporu Evropské lidové strany, ke které sama politicky náleží, frakce socialistů a demokratů a liberálů z Obnovy Evropy. V tajném hlasování, kdy europoslanci měli možnost hlasovat nezávisle na frakci, však neměla 361 hlasů jistých.  

Na její stranu se připojili i Zelení. Naopak Patrioti pro Evropu dopředu uvedli, že ji nepodpoří. Stejně se vyslovila Levice v Evropském parlamentu. Evropští konzervativci a reformisté před hlasováním uvedli, že je šéfka komise nepřesvědčila a že většina národních delegací bude hlasovat proti ní. Frakce ale připomněla, že hlasování je volné, to znamená, že každý může volit podle svého osobního uvážení.  

„Dalších 5 let. Nedokážu vyjádřit, jak jsem vděčná za důvěru všech poslanců Evropského parlamentu, kteří pro mě hlasovali.“ uvedla von der Leyen po svém znovuzvolení na síti X.

Ve chvíli, kdy Metsola v plénu ve Štrasburku oznámila, kolik europoslanců hlasovalo pro, se v sále ozval potlesk. Zatímco představitelé Evropské lidové strany oslavovali, vedle sedící kolegové z nově vzniklého uskupení Patriotů zůstali sedět na místech bez větší reakce. Von der Leyen s úsměvem na tváři gesty děkovala a nejprve se objala s šéfem Evropské lidové strany Manfredem Weberem.

Zdroj: ČTK, Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek