EU by se měla zapojit do prezidentské kampaně v USA, navrhuje Polsko

Evropská unie by měla před prezidentskými volbami ve Spojených státech zahájit kampaň, která Američanům připomene význam vzájemných vazeb. Podle agentury Reuters to požaduje Polsko v dokumentu, který předloží na zasedání ministrů zahraničí EU v pondělí. Varšava poukazuje na to, že se volby v USA snaží ovlivnit Rusko šířením dezinformací, které mohou uškodit vztahům mezi USA, Evropskou unií a Ukrajinou.

„V tomto klíčovém historickém okamžiku je zásadní, abychom společně podnikli rychlou a silnou akci na posílení transatlantických vztahů skrze strategickou komunikaci o EU v USA,“ stojí podle agentury Reuters v polském dokumentu.

Varšava připomíná, že ruská státní média a propagandisté na sociálních sítích s vazbami na Rusko již nyní šíří například dezinformace či jednostranné informace o migraci z Mexika do Spojených států. „A měli bychom toho čekat ještě více, jelikož pro Rusko je prioritou nahlodávat podporu Ukrajině,“ stojí dále v dokumentu, podle kterého by tyto obsahy mohly ovlivnit hlavně mladší voliče.

Evropská unie by tak podle Polska měla udělat kroky, jež pomohou odhalovat a omezovat dopad ruských dezinformací v americké předvolební kampani. Dokument mimo jiné zmiňuje „zahájení kampaní, které by ukázaly, v jaké pozici se dnes Evropa nachází, a příznivé dopady diplomacie, kolektivní obrany a otevřené společnosti“.

„Měli bychom zvýšit povědomí v americké veřejnosti o velikosti evropské pomoci Ukrajině a, jak tyto snahy pomáhají zachraňovat ukrajinské životy,“ stojí dále v dokumentu.

Moskva dlouhodobě odmítá, že by se snažila ovlivňovat listopadové volby, ve kterých si Američané vyberou nového prezidenta a obmění část parlamentu. Stejně tak Rusko odmítlo, že by ovlivnilo kampaně před prezidentskými volbami v letech 2016 a 2020.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek