Maďarská obvinění, že EU prosazuje válku, jsou nepřijatelná, uvedl Borrell

Maďarská obvinění, že Evropská unie prosazuje válku, jsou podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella absolutně nepřijatelná. Borrell zdůraznil, že EU brání Ukrajinu před ruskou agresí. Borrell dnes v Bruselu předsedá zasedání unijních ministrů zahraničí, první podobné schůzce za maďarského předsednictví v Radě EU.

„Budeme debatovat o cestách maďarského premiéra Viktora Orbána do Kyjeva, Moskvy a Pekingu a rovněž o obviněních, která zazněla v projevu maďarského ministra zahraničí v Radě bezpečnosti OSN, kdy označil EU za unii, která prosazuje válku,“ uvedl Borrell. „Evropská unie podporuje Ukrajinu, chceme, aby tato válka skončila na bázi Charty OSN,“ dodal.

Téma Maďarska a jeho aktivit budou podle Borrella přítomní probírat v takzvaném omezeném formátu, tedy jen za přítomnosti ministrů, nikoli jejich poradců či dalších osob. Šéf unijní diplomacie má v plánu zeptat se jednotlivých členských států, jaký je jejich názor právě na maďarské kroky.

V minulý dnech se objevily informace, že Evropská unie plánuje na konci srpna uspořádat vlastní setkání ministrů zahraničí unijních zemí v Bruselu, aby nemuseli cestovat do Budapešti, kde se má v režii maďarského předsednictví odehrát neformální jednání šéfů diplomacií, takzvaný Gymnich. Bojkot maďarské schůzky se zatím nepotvrdil, nicméně i o tomto tématu budou dnes ministři diskutovat.

Jednání do Bruselu by musel svolat právě Borrell. „Vyslechnu si názory jednotlivých zemí a pak přijmu rozhodnutí,“ řekl k tomu dnes šéf unijní diplomacie.

Orbán v posledních měsících blokoval téměř veškerou pomoc Ukrajině. Podnikl také cesty do Ruska a Číny, které s nikým z ostatních 26 vůdců nekonzultoval a nazval je „mírovou misí“, což vyvolalo množství kritiky.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock dnes po svém příjezdu na jednání v Bruselu uvedla, že pro ministry je to právě Borrell, který prezentuje unijní zahraniční politiku navenek. Proto podle ní nebylo překvapením, že tyto „ego výlety“ mnohé popudily. Její lucemburský kolega Xavier Bettel řekl, že na neformální schůzku do Budapešti na konci srpna pojede, protože je podle něj důležité udržovat s Maďarskem dialog. „Ignorování či nevedení dialogu (s Maďarskem) by bylo chybou,“ dodal Bettel.

„Ještě uvidím,“ odpověděl český ministr zahraničí Jan Lipavský na dotaz novinářů, zda by se takzvaného Gymnichu v maďarské metropoli zúčastnil

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjárto ještě před schůzkou na sociálních sítích Evropskou unii opět zkritizoval. „Bruselská zahraniční byrokracie a lídři některých zemí EU již týdny skřípou zuby kvůli naší mírové misi, a to z důvodu frustrace/závisti/odhalení toho, že jejich vlastní strategie selhala,“ uvedl Szijjárto s tím, že maďarské cesty otevřely dveře další diplomacii. „Reakcí našich bruselských a evropských přátel je jen dětinský bojkot a verbální karate,“ dodal.

Zdroj: ČTK
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek