Giorgia Meloni se dle tisku chystá odejít z čela strany evropských konzervativců

Italská premiérka Giorgia Meloni se chystá odejít z čela unijní strany Evropských konzervativců a reformistů (ECR). Píše to italský tisk. Důvodem je podle spolupracovníků Meloni její velké vytížení ve vládní funkci. Podle polského tisku má o post předsedy ECR zájem polský expremiér Mateusz Morawiecki ze strany Právo a spravedlnost (PiS). Italští politici by prý v čele unijní strany rádi viděli českého premiéra Petra Fialu (ODS). Předseda vlády dnes na dotaz ČTK uvedl, že takové ambice nemá.

O odchodu z funkce, kterou zastává od roku 2020, když byla ještě v opozici, Meloni uvažuje už delší dobu. Záměr novinářům potvrdili i její blízcí spolupracovníci. „Má příliš mnoho úkolů,“ uvedl italský europoslanec Nicola Procaccini, který je spolupředsedou frakce ECR v Evropském parlamentu.

Polský server magazínu Newsweek tento týden uvedl, že zájem o funkci má Morawiecki. S jeho jménem podle serveru souhlasila strana Meloni Bratři Itálie (FdI). PiS a FdI mají ve frakci ECR dvě nejsilnější delegace. Spolu mají většinu ze 78 europoslanců zařazených do tohoto klubu. Post má být také jistou odměnou za to, že se PiS nepřidal k frakci Patriotů pro Evropu, o čemž polská strana podle prohlášení svých představitelů uvažovala.

Zpráva polského serveru však v Římě vyvolala nevoli. Podle deníku La Stampa politici ze strany nepovažují jednání o novém předsedovi za uzavřené. Místo Morawieckého by prý v čele unijní strany rádi viděli českého premiéra Fialu, jehož Občanská demokratická strana má ve frakci ECR tři europoslance. „Uvidí se na podzim,“ řekl deníku nejmenovaný zdroj z italské strany.

Český premiér ale o post v čele ECR neusiluje. „Vážím si zájmu italských kolegů, ale takové ambice nemám,“ sdělil Fiala na dotaz ČTK. Dodal, že se nadále chce naplno věnovat práci v České republice.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropská rada

Sdílet tento příspěvek