EPPO viní čtyři osoby z napojení na italskou mafii, v případu figuruje firma z ČR

Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v Bukurešti obžaloval čtyři osoby podezřelé z podvodu s unijními fondy ve výši 4,3 milionu eur (109,2 milionů korun). Dotyční údajně byli součásti zločinecké skupiny s vazbami na italskou mafii a jednali prostřednictvím firem registrovaných v Lotyšsku a České republice. EPPO to oznámil v tiskové zprávě.

Podezřelí podle EPPO rozesílali falešné záruční listy obdržitelům evropských dotací, především z Evropského fondu pro regionální rozvoj a zemědělského fondu. Dokumenty slibovaly, že firmy, například fiktivní banky, se sídlem v ČR a Lotyšsku projekty pojistí před případnými ztrátami. Výměnou za tyto listy dotyční vybírali „velké sumy peněz“, uvádí evropský žalobce.

Nejmenovaným obžalovaným hrozí v případě odsouzení mezi čtyřmi a 15 lety vězení.

Zpráva o obžalování navazuje na vyšetřování z loňského roku, kdy policie v Rumunsku a Francii na žádost EPPO v květnu provedla 40 domovních prohlídek. Zločinný projekt podle vyšetřovatelů fungoval už v roce 2020. Podezřelí podle evropský žalobců zneužívali toho, že ti, kdo získali smlouvy o financování z EU, musejí předložit dokument vydaný finanční institucí o řádném provedení projektu. Například banka se tak zaváže, že v případě kolapsu projektu vyplatí určitou finanční částku.

Finanční instituce, jejichž jménem obžalovaní vystupovali, však neexistovaly. Jedna z takových, která na oko fungovala na Komorských ostrovech, se rumunských úřadům „zaručila“ za téměř 20 milionů eur (508 milionů korun).

Zdroj: ČTK
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek