Nezaměstnanost v EU v červnu zůstala na šesti procentech, nejnižší byla v Česku

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v červnu zůstala na květnových šesti procentech. Nejnižší byla v Česku, konkrétně 2,7 procenta. Ve své zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. V zemích eurozóny činila míra nezaměstnanosti 6,5 procenta, což je o něco více než v květnu, kdy byla 6,4 procenta.

Druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v EU vykázalo v červnu Polsko, kde činila stejně jako v předchozích měsících tři procenta.

Nejvyšší byla naopak míra nezaměstnanosti ve Španělsku, kde činila 11,5 procenta. Za Španělskem následovalo Řecko s mírou nezaměstnanosti 9,6 procenta. Tyto země se zároveň dlouhodobě potýkají s vysokou mírou nezaměstnanosti mladých lidí do 25 let. Ta v červnu ve Španělsku dosahovala 25,9 procenta, což je o něco méně než v květnu. V Řecku klesla na 22,5 procenta z květnových 23,3 procent.

Eurostat ve svých výpočtech vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), který vychází z vlastního šetření prováděného v domácnostech. Výsledek ČSÚ se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Zdroj: ČTK, Eurostat
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek