Dodávky ropy do Maďarska a na Slovensko nejsou dle Komise v bezprostředním ohrožení

Dodávky ropy do Maďarska a na Slovensko zřejmě nejsou v bezprostředním ohrožení, protože ukrajinské sankce na ruskou ropnou společnost Lukoil nemají vliv na tranzit ropy přes Ukrajinu do Maďarska. Podle agentury Reuters to v dopise adresovaném ministrům zahraničí Maďarska a Slovenska napsala Evropská komise. Slovenská vláda ale následně uvedla, že situace je podle ní vážná a ohrožuje energetickou bezpečnost země.

Místopředseda Komise Valdis Dombrovskis v dopise píše, že podle informací od maďarské energetické společnosti MOL, která ruskou ropu dováží, se tato ropa stává na rusko-ukrajinské hranici majetkem obchodních firem, takže nepodléhá sankcím.

Komise podle dopisu dospěla k předběžnému závěru, že „naléhavé konzultace se nezdají být opodstatněné, protože v současnosti neexistují známky bezprostřední hrozby pro zabezpečení dodávek“. Komise rovněž uvedla, že řada členských zemí EU se ptá, proč Maďarsko a Slovensko dosud nesnížily svou závislost na dodávkách ropy z Ruska. Dodala, že podle její analýzy má jadranský ropovod Adria dostatek volných kapacit k zásobování obou zemí ropou z jiných zdrojů.

Slovensko a Maďarsko rozhodnutí Kyjeva umístit Lukoil na ukrajinský sankční seznam kritizují. Tvrdí, že tento krok jim brání v nákupu ropy pro jejich rafinerie a ohrožuje zásobování pohonnými hmotami. „Dokud se blokování dodávek ropy nevyřeší, považujeme situaci za vážnou a ohrožující energetickou bezpečnost Slovenska,“ sdělilo agentuře Reuters v písemném vyjádření slovenské ministerstvo zahraničí.

Sankce vůči Lukoilu vstoupily v platnost na konci června, Slovensko a Maďarsko začaly problémy s dodávkami ropovodem Družba hlásit v polovině července.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu řeky Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Touto cestou vyvážejí ropu i další ruské firmy, kterým Ukrajina tranzit suroviny umožňuje. Dodávky ropy do České republiky podle dřívějšího sdělení provozovatele ropovodů Mero pokračují normálně.

Zdroj: ČTK
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek