EU uvalila sankce na 28 lidí z Běloruska za represe a porušování práv

Evropská unie dnes rozšířila sankční seznam o 28 lidí z Běloruska kvůli pokračujícím represím a porušování lidských práv v zemi. Na seznam přibylo několik prokurátorů, soudců nebo ředitelů věznic a detenčních zařízení. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Rada EU.

Zmrazení majetku a zákaz cestovat na území Evropské unie nově postihne dva zástupce šéfa Hlavního odboru pro boj s organizovaným zločinem a korupcí ministerstva vnitra. EU tuto běloruskou instituci popisuje jako jeden „z hlavních orgánů odpovědných za politické pronásledování v Bělorusku, včetně svévolného a nezákonného zatýkání a špatného zacházení s aktivisty a členy občanské společnosti, včetně mučení“.

Sankcionovaní soudci mají podle EU na svědomí politicky motivované rozsudky, mimo jiné nad občany, kteří protestovali proti zmanipulovaným prezidentským volbám v roce 2020 nebo jen vyjádřili svůj nesouhlas s režimem prezidenta Alexandra Lukašenka.

Omezení mají dopadnout také na Lukašenkovy letité podporovatele a spolupracovníky, včetně ředitelky běloruské tiskové agentury BELTA Iryny Akulovičové.

Na protiběloruském sankčním seznamu EU je v současnosti 261 jednotlivců a 37 dalších entit.

Minsk čelí sankcím Západu v v reakci na to, že Lukašenko rozdrtil vlnu protestů po prezidentských volbách v létě 2020, které opozice a Západ pokládají za zfalšované. Další prezidentské volby mají následovat v příštím roce. Lukašenko, který je u moci od roku 1994, je pokládán za blízkého spojence ruského prezidenta Vladimira Putina. EU uvalila sankce na jeho režim také proto, že v roce 2022 dovolil Rusku využít běloruské území k útoku na Ukrajinu.

Zdroj: ČTK, Evropské komise

Sdílet tento příspěvek