TikTok v zemích EU natrvalo ukončí program odměn ve své aplikaci TikTok Lite

Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok v zemích Evropské unie natrvalo ukončí program odměn ve své aplikaci TikTok Lite, aby tak vyhověla požadavkům unijního nařízení o digitálních službách (DSA). V tiskové zprávě o tom informovala Evropská komise (EK). Majitelem sítě TikTok je společnost ByteDance.

Komise v dubnu zahájila se sítí TikTok řízení kvůli systému úkolů a odměn, kterým se aplikace TikTok Lite snaží podporovat své používání. Uživatelé v rámci tohoto systému dostávají body za plnění určitých úkolů, například sledování videí či zvaní přátel.

Síť TikTok program v EU v dubnu v reakci na zahájení řízení pozastavila. Komise v dnešní zprávě uvedla, že přijala závazek sítě TikTok k trvalému stažení programu z aplikace TikTok Lite v EU. Dodala, že bude pečlivě sledovat dodržování tohoto závazku.

„Bezpečnost a duševní pohoda uživatelů sociálních sítí musí být nejvyšší prioritou. Prvky s návykovými efekty tuto pohodu ohrožují. Proto jsme učinili sliby TikToku právně závaznými,“ uvedla místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová.

Společnost ByteDance nesouhlasí s tím, aby byla v EU zařazena mezi takzvané gatekeepery. Tak se označují velké internetové firmy, které musejí na trhu splňovat přísnější podmínky. Čínský podnik se proto obrátil na unijní soud, ale Tribunál Soudního dvora EU v červenci stížnost firmy zamítl.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek