EU žije olympiádou, spustila počítadlo evropských medailí

Sport je neodmyslitelnou součástí života milionů Evropanů. Mnozí se mu věnují aktivně, někdo pouze rekreačně, ale také ho rádi sledujeme, ať už v televizi nebo přímo na stadionu. Do největšího sportovního svátku roku, právě probíhajících Letních olympijských her v Paříži, se letos poprvé výrazněji zapojila i Evropská unie, které bylo věnováno jedno z vystoupení během zahajovacího ceremoniálu na Seině. EU navíc spustila i počítadlo evropských medailí, díky kterému mohou fanoušci sledovat, jak si jednotlivé státy vedou.

EU se poprvé výrazně představila na zahajovacím ceremoniálu letošní pařížské olympiády. Taneční vystoupení na evropské lodi, která byla zároveň plovoucím pódiem, mělo symbolizovat především mládí, otevřenost a dynamiku EU. Tanečníci pod heslem Evropské unie „Jednotná v rozmanitosti“ předvedli dynamickou show za zvuku výběru evropské taneční hudby.

Během posledních dnů letní olympiády v Paříži jsou evropští sportovní nadšenci v napětí, kolik cenných kovů jejich země během největší sportovní události roku nakonec ukořistí. Zastoupení Evropské komise ve Francii v souvislosti s letošními olympijskými a paralympijskými hrami zprovoznilo stránku s počítadlem evropských medailí Tým Evropa 2024. Na té mohou fanoušci průběžně sledovat úspěchy sportovců z EU a počet získaných medailí.

Pořádající Francie má jako hostící stát letos velkou motivaci a prozatím si v počtu získaných cenných kovů vede ze všech evropských států nejlépe. V rámci celkového pořadí je aktuálně na 4. místě za USA, Čínou a Austrálií.


Olympijský oheň vyhasne již tuto neděli 11. srpna. Na olympijské hry na konci srpna naváže letní paralympiáda, která se uskuteční od 28. srpna do 8. září opět v Paříži. Na konci září pak proběhne Evropský týden sportu.

Zdroj: Evropská komise, Team Europe 2024
Náhledové foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek