Slovnaft kvůli sankcím od července nemá ropu od Lukoilu, dodávky má zajištěné

Slovenská rafinerie Slovnaft od začátku července nedostala žádné dodávky ropy od ruské energetické skupiny Lukoil, s níž má dlouhodobý kontrakt. Lukoil dodávky zastavil v reakci na krok Ukrajiny, která Lukoil zařadila na svůj sankční seznam. V současnosti má ale bratislavská rafinerie dodávky suroviny pokryté. Slovnaft, který patří do maďarské skupiny MOL, o tom dnes informoval ČTK. Slovenští i maďarští politici už dříve krok Kyjeva v této záležitosti kritizovali.

Slovnaft uvedl, že vyvíjí maximální úsilí k zajištění dodávek ropy a že rafinerie a skupina MOL současně pracují se zástupci blíže neupřesněných zemí na vyřešení problémů s cílem dosáhnout dlouhodobých záruk ohledně přepravy ropy.

„Dodávky pro aktuální období máme pokryté. Toto řešení považujeme za krátkodobé, na dlouhodobém pracujeme,“ doplnil Slovnaft na dotaz ČTK.

Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu z února 2022 zakázala Evropská unie dovoz ruské ropy do svých členských zemí. Výjimku dostaly Maďarsko, Slovensko a Česká republika pro dodávky ropovodem Družba. Jižní větev tohoto ropovodu vede přes Ukrajinu do České republiky, na Slovensko a do Maďarska a řadu let je hlavním zdrojem dodávek pro rafinerie v těchto zemích.

Šéf ukrajinské státní energetické firmy Naftogaz Oleksij Černyšov v úterý řekl, že situace kolem ukrajinského zákazu tranzitu ropy od Lukoilu je zpolitizovaná a že Maďarsko a Slovensko v červenci obdržely stejný objem ropy jako před zákazem.

Ukrajina tvrdí, že její sankce nemají vliv na objem přepravy, protože obchodní společnosti přebírají vlastnictví na rusko-ukrajinské hranici. Sankce vůči Lukoilu začaly platit koncem června. Slovensko v červenci uvedlo, že zastaví dodávky nafty na Ukrajinu, pokud mu Kyjev neobnoví dodávky ropy od Lukoilu.

Dodávky ropy do Maďarska a na Slovensko nejsou podle dřívějšího vyjádření Evropské komise (EK) v bezprostředním ohrožení. Komise rovněž uvedla, že podle její analýzy má jadranský ropovod Adria z Chorvatska dostatek volných kapacit k zásobování obou zemí ropou z jiných zdrojů. Budapešť reagovala, že Maďarsko se u tranzitu ropy nemůže spoléhat na Chorvatsko. Bratislava uvedla, že nikdo neví, za jakou cenu a v jaké kapacitě by Chorvatsko zajistilo tranzit ropy pro Slovensko. Slovnaft už dříve uvedl, že chorvatská strana si účtuje neobvykle vysoké poplatky za využití Adrie.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek