X nebude zatím používat některé údaje uživatelů z EU pro trénování AI

Sociální síť X prozatím nebude trénovat své systémy umělé inteligence (AI) s využitím osobních údajů shromážděných od uživatelů z Evropské unie předtím, než měli možnost využití těchto údajů odmítnout. Uvedl to podle agentury Reuters irský soud.

Irská Komise pro ochranu osobních údajů DPC tento týden požádala o vydání příkazu k pozastavení nebo omezení zpracovávání údajů uživatelů sítě společnosti X pro účely vývoje, trénování nebo zdokonalování jejích systémů umělé inteligence. Irská DPC je hlavním unijním regulačním orgánem pro většinu amerických internetových firem, protože jejich sídla v EU jsou často právě v Irsku.

Síť X uvedla, že umožňuje uživatelům, aby se rozhodli, zda jejich veřejné příspěvky bude moci využívat její chatovací robot Grok.

Soudkyně Leonie Reynolds upozornila, že je zřejmé, že společnost X začala zpracovávat údaje uživatelů z EU za účelem trénování svých systémů AI na počátku května. Možnost odmítnutí ale nabídla uživatelům až v polovině července. Funkce odmítnutí také nebyla zpočátku zavedena pro všechny uživatele.

Právník platformy, dříve známé jako Twitter, uvedl, že údaje shromážděné od uživatelů EU od 7. května do 1. srpna nebudou použity, dokud soud nerozhodne o příkazu irské DPC. Podle soudu mají právníci firmy X do 4. září podat námitky proti příkazu k pozastavení zpracování údajů.

Obavy regulátora ohledně způsobu, jakým X využívá údaje, následují po červnovém rozhodnutí Meta Platforms, tedy provozovatele facebooku, zatím nespouštět své modely Meta AI v Evropě poté, co jí irský DPC sdělil, aby svůj plán odložila. Také Google ze skupiny Alphabet letos souhlasil se zpožděním a změnami svého chatovacího robota Gemini AI po konzultacích s irským regulátorem.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek