Mezinárodní den mládeže letos oslavuje digitální dovednosti mladých na cestě k udržitelnosti

Mezinárodní den mládeže připadá každoročně na 12. srpna. Téma letošního ročníku nese název: „Od kliknutí k pokroku: Digitální cesty mládeže k udržitelnému rozvoji“. Toto téma zdůrazňuje klíčovou roli, kterou mladí lidé hrají při využívání digitálních technologií a inovací k dosažení udržitelného pokroku.

Mezinárodní den mládeže je každoroční příležitostí k oslavě úlohy mladých lidí ve společnosti. Je to den, který oceňuje jejich potenciál a úspěchy, a zároveň řeší výzvy, kterým mladí v dnešní době čelí. V tento den se konají osvětové kampaně, komunitní koncerty a různé akce, které upozorňují na socioekonomické a sociálně-politické problémy, jež se týkají mládeže po celém světě.

Letošní téma upozorňuje na to, jak zásadní roli hrají při plnění cílů udržitelného rozvoje digitální technologie, mobilní zařízení či umělá inteligence. Ve využívání těchto technologií mladí lidé dlouhodobě vedou. Již v roce 2022 využívaly internet tři čtvrtiny všech mladých ve věkové skupině 15 až 24 let. Technologie navíc velmi často využívají k prosazování změn či vytváření řešení globálních problémů.

VĚDĚLI JSTE, ŽE:

• polovina lidí na naší planetě je mladší 30 let a očekává se, že do konce roku 2030 to bude 57 %?

• průzkum ukázal, že 67 % lidí věří v lepší budoucnost, přičemž nejoptimističtější jsou v tomto ohledu lidé ve věku 15 -17 let?

• více než dvě třetiny lidí (69 %) souhlasí s tím, že by politickému systému prospělo, kdyby se do něj zapojilo více mladých?

• v celosvětovém měřítku je pouze 2,6 % poslanců mladších 30 let a méně než 1 % z nich jsou ženy?

Zdroj: United Nations
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek