Copernicus: Evropský strážce klimatu pomáhá monitorovat vysoké teploty a sucho

S rostoucími letními teplotami a častějším výskytem extrémních klimatických jevů se Evropská unie stále více spoléhá na svůj vlajkový program pro pozorování Země – Copernicus. Tento pokročilý systém, spravovaný Evropskou komisí ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA), členskými státy a dalšími evropskými organizacemi, hraje klíčovou roli při sledování klimatických změn, včetně vysokých teplot a sucha, které sužují nejen jižní, ale i střední a severní Evropu, včetně České republiky.

Co je Copernicus?

Copernicus je jedním z nejrozsáhlejších a nejambicióznějších projektů pro monitorování Země a životního prostředí na světě. Program zahrnuje sadu družic, známých jako Sentinel, které neustále snímají Zemi a poskytují cenná data o různých aspektech naší planety. Tyto informace jsou volně přístupné a využívají je vědci, státní orgány, ale i podniky po celém světě k monitorování a řešení environmentálních výzev. Data z programu Copernicus si můžete prohlédnout zde.

Copernicus v boji proti suchu a vysokým teplotám

V letních měsících, kdy Evropa často zažívá extrémní teploty a sucho, se Copernicus stává neocenitelným nástrojem pro sledování těchto jevů. Družice Sentinel například měří povrchovou teplotu Země a poskytuje aktuální data o teplotních anomáliích. Tato data jsou klíčová pro předpovědi počasí, identifikaci oblastí postižených suchem a pro vytváření strategií na zmírnění dopadů těchto klimatických extrémů.

Copernicus také monitoruje vlhkost půdy a výpary, což pomáhá odhadovat riziko sucha v různých regionech. Tyto informace jsou zásadní pro zemědělce, kteří se mohou lépe připravit na období nedostatku vody, a pro vlády, které mohou včas přijímat opatření na ochranu vodních zdrojů a podporu postižených oblastí.

Proč mají data z Copernicu velký význam pro Česko?

Pro Českou republiku má program Copernicus zvláštní význam. Země se v posledních letech potýká s rostoucím problémem sucha, které ohrožuje zemědělství, zásoby pitné vody a celkovou ekologickou stabilitu. Díky datům z programu Copernicus mohou čeští vědci a veřejná správa lépe sledovat vývoj sucha, předpovídat jeho dopady a plánovat efektivní opatření k jeho zvládání.

Například v roce 2022 se Česká republika opakovaně potýkala s vlnami sucha, které měly vážné dopady na zemědělskou produkci a hladiny vodních toků. Data z programu Copernicus pomohla identifikovat nejvíce postižené oblasti a umožnila cílenější a efektivnější nasazení opatření na ochranu před suchem, včetně zadržování vody v krajině a podpory zranitelných sektorů.

Vzhledem k tomu, že klimatické změny způsobují stále častější a intenzivnější vlny veder a sucho, význam programů jako Copernicus bude dále narůstat. Evropská unie plánuje pokračovat v rozšiřování a vylepšování tohoto programu, aby mohl ještě lépe sloužit potřebám svých členských států, včetně České republiky.

Pro Českou republiku, která se s výzvami, které přináší sucho a teplotní extrémy, potýká stále více, představuje Copernicus neocenitelný zdroj informací a podpory v boji proti těmto hrozbám. S pomocí těchto dat můžeme lépe chránit naše přírodní zdroje a zajistit, aby budoucí generace žily v prostředí, které je nejen zdravé, ale také udržitelné. Copernicus tak není jen technologickým zázrakem, ale i důležitým spojencem v boji za udržitelnější a bezpečnější Evropu.

Zdroj: ESA, Evropská komise, EUSPA

Foto: EU, foto ze satelitu Copernicus Sentinel-2

Sdílet tento příspěvek