Ukrajina obdržela od EU 4,2 miliardy eur na podporu finanční stability

Evropská komise vyplatila první pravidelnou platbu z finančního nástroje EU na podporu Ukrajiny. Země tak na podporu své makrofinanční stability a fungování veřejné správy získala 4,2 miliardy eur (105,9 miliardy Kč). Celková pomoc, kterou EU již vyplatila ukrajinské vládě v rámci programu pomoci pro Ukrajinu, tak dosáhla 12 miliard eur, uvedla dnes komise.

Pravidelné čtvrtletní platby v rámci programu pomoci označovaného jako Ukraine Facility jsou prvním pilířem tohoto programu a jsou podmíněny tím, že Ukrajina splní předem dohodnuté požadavky. Předchozí vyplacené peníze tvořil překlenovací úvěr a předběžná finanční podpora.

Komise už v červenci uvedla, že Ukrajina uspokojivě splnila devět reformních ukazatelů spojených s pravidelnou čtvrtletní platbou. Tyto podmínky se týkaly správy veřejných financí, řízení státních podniků, podnikatelského prostředí, energetiky a odminování.

V období let 2024 až 2027 by měla Ukrajina v rámci Ukraine Facility dostat až 50 miliard eur v grantech a půjčkách. Vyplácení pravidelné čtvrtletní platby je podmíněno tím, že Ukrajina každé čtvrtletí až do konce roku 2027 předloží řádně odůvodněnou žádost o výplatu peněz. Komise následně posoudí, zda Ukrajina dosáhla uspokojivého plnění stanovených podmínek. Patří mezi ně reformy v energetice, zemědělství, dopravě, ekologickém a digitálním přechodu, lidském kapitálu, státních podnicích, podnikatelském prostředí, veřejných financích nebo v decentralizaci.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek