Na výlet s fondy EU: Zlínský kraj

Prázdniny jsou již v plném proudu a Vám docházejí nápady, kam vyrazit na výlety? Přinášíme další díl seriálu Na výlet s fondy EU. Tentokrát ze Zlínského kraje. Fondy EU nejen podporují turistiku, ale také pomáhají zachovávat a zlepšovat naše kulturní a přírodní dědictví. Prozkoumejte unikátní lokality a zažijte dovolenou plnou poznání a zážitků.


Pokud hledáte tip na výlet spojený s relaxací a poznáním historie, navštivte Luhačovice, jedno z nejkrásnějších lázeňských měst v České republice. Hlavní atrakcí města je slavná kolonáda, která byla nedávno revitalizována díky projektu financovanému z evropských fondů. Kolonáda spolu s halou Vincentka tvoří srdce Luhačovic a nabízí unikátní zážitek nejen milovníkům architektury, ale i těm, kteří si chtějí vychutnat tradiční minerální prameny.

Vincentka, kterou zde můžete ochutnat přímo z pramene, je proslulá svými léčivými účinky. Procházka po kolonádě spojená s popíjením Vincentky je ideální způsob, jak si užít chvíle klidu a péče o zdraví. Luhačovice jsou tak perfektním místem pro odpočinek a zároveň objevování bohaté historie a kultury této oblasti.


Pokud plánujete výlet do Luhačovic, neměli byste vynechat Stezku zdraví kolem Luhačovické přehrady, která je ideálním místem pro aktivní odpočinek a relaxaci v přírodě. Tato stezka, vybudovaná díky podpoře z evropských fondů, nabízí nádherné výhledy na přehradu a okolní krajinu. Je vhodná jak pro pěší turisty, tak i pro cyklisty, kteří si chtějí užít klidné prostředí a čerstvý vzduch. Stezka je navíc doplněna o různé fitness prvky a odpočinkové zóny, kde si můžete protáhnout tělo nebo se jen tak posadit a užívat si ticho a krásu přírody. Pro rodiny s dětmi nebo jednotlivce hledající útěk od každodenního shonu je Stezka zdraví skvělou volbou, jak strávit den v Luhačovicích aktivně a přitom v harmonii s přírodou.


Pokud se ocitnete v oblasti jihovýchodní Moravy, určitě byste neměli vynechat návštěvu Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které je významným kulturním centrem regionu.

Návštěvu můžete naplánovat v průběhu celého roku, přičemž muzeum je otevřeno od úterý do neděle, od 10:00 do 18:00 hodin. V pondělí je muzeum zavřené. Díky nedávné revitalizaci, podpořené evropskými fondy, nabízí modernizovaný depozitář a řadu zajímavých expozic, které vás provedou fascinující historií regionu. Muzeum je ideálním místem nejen pro milovníky historie, ale také pro rodiny s dětmi, které si mohou užít interaktivní výstavy a naučné aktivity. Nenechte si ujít příležitost objevit bohaté kulturní dědictví tohoto regionu při vaší návštěvě Zlína.


Foto: Profimedia

Pokud hledáte jedinečný kulturní zážitek, návštěva Areálu jízdy králů v Kunovicích je tím pravým tipem na výlet. Tento areál je věnován jedné z nejvýznamnějších lidových tradic regionu – jízdě králů, která je zapsána na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. V areálu se můžete seznámit s historií a tradicemi této jedinečné slavnosti prostřednictvím interaktivních expozic a ukázek.

Areál je otevřen celoročně a nabízí nejen vzdělávací programy, ale také různé kulturní akce spojené s lidovou tradicí. Navštívit ho můžete od úterý do neděle, od 10:00 do 16:00 hodin. Pondělí je vyhrazeno pro údržbu a přípravu expozic, takže je areál pro veřejnost uzavřen. Areál jízdy králů v Kunovicích je ideálním místem pro rodiny s dětmi i pro všechny, kdo se chtějí blíže seznámit s bohatou folklórní tradicí Slovácka.

Zdroj: DotaceEU

Sdílet tento příspěvek