Průmyslová výroba v EU zůstala v červnu beze změny, v eurozóně klesla

Průmyslová výroba v zemích Evropské unie zůstala v červnu podle sezonně přepočtených údajů ve srovnání s předchozím měsícem beze změny. V květnu o 1,2 procenta klesla. V eurozóně se výroba snížila o 0,1 procenta, pokles však zpomalil z 0,9 procenta v květnu. Ve své zprávě to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat. V České republice se výroba zvýšila o 0,7 procenta po poklesu o 2,2 procenta v květnu.

Produkce zboží dlouhodobé spotřeby v EU se meziměsíčně zvýšila o 3,2 procenta a produkce energií o 1,4 procenta. Výroba kapitálového zboží stoupla o 0,9 procenta a polotovarů o 0,7 procenta. Produkce zboží krátkodobé spotřeby se ale o dvě procenta snížila. Podobný byl i vývoj v eurozóně, kde se také snížila jen produkce zboží krátkodobé spotřeby.

Z jednotlivých zemí, ze kterých jsou údaje k dispozici, se meziměsíčně výroba nejvíce zvýšila v Rumunsku, a to o čtyři procenta. Ve Finsku stoupla o 3,6 procenta a na Slovensku o 2,1 procenta. Naopak v Irsku se výroba o 7,8 procenta snížila, v Belgii klesla o 6,5 procenta a v Chorvatsku a Portugalsku o 3,7 procenta.

V meziročním srovnání se výroba v EU propadla o 3,2 procenta a v eurozóně o 3,9 procenta. V Česku se výroba meziročně snížila o 3,3 procenta, tempo růstu tak mírně stouplo z 3,2 procenta v květnu.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek