Agentura pro prevenci nemocí EU zvýšila varování před mpox

Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) dnes zvýšilo stupeň ostražitosti kvůli nebezpečí šíření virového onemocnění mpox (dříve opičí neštovice) z nízkého na mírný. Agentura Evropské unie vyzvala země, aby udržovaly vysokou úroveň povědomí o nemoci mezi cestovateli, kteří navštěvují zasažené oblasti, uvedla agentura Reuters. Šéfka ECDC Pamela Rendiová-Wagnerová dnes řekla rakouské rozhlasové stanici Ö1, že agentura počítá s „více sporadickými případy“ mpox i v Evropě.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila tento týden nejvyšší stupeň varování poté, co byla identifikována nová varianta viru mpox. Případ výskytu nákazy touto novou variantou oznámilo ve čtvrtek Švédsko, kde se jednalo o první takový případ mimo Afriku.

Už v úterý Africká unie vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení veřejného zdraví na celém kontinentu. Nejpostiženější africkou zemí je Kongo. Také pákistánské úřady dnes oznámily, že zachytily tři pacienty s podezřením na virové onemocnění mpox. Jeden případ se potvrdil, nejde však o novou variantu nemoci mpox.

ECDC dnes uvedlo, že nyní vnímá riziko pro širší populaci a cestovatele jako mírné. Dodalo, že pravděpodobnost trvalého přenášení do Evropy je velmi nízká za předpokladu, že importované případy budou rychle diagnostikovány a budou zavedena kontrolní opatření.

Nynější propuknutí nákazy v Kongu začalo šířením endemického kmene. Vyskytla se však nová varianta označovaná jako Clade I, která se podle všeho šíří snadněji při běžném těsném kontaktu včetně sexuálního.

„Vzhledem k úzkému propojení mezi Evropou a Afrikou musíme být připraveni na více dovezených případů Clade I,“ upozornila Rendiová-Wagnerová. ECDC doporučila evropským zdravotnickým úřadům, aby naplánovaly a připravily rychlé odhalování případů nové varianty mpox, které by se mohly dostat do Evropy.

Stanici Ö1 Rendiová-Wagnerová řekla, že ECDC počítá s dalšími sporadickými případy mpox v Evropě. Nebezpečí, že nastane situace jako při koronavirové pandemii, ale nyní podle ní v Evropě nehrozí. Afrika však potřebuje podporu, dodala bývalá šéfka rakouských sociálních demokratů (SPÖ).

Mpox způsobuje příznaky podobné chřipce a hnisavé vyrážky. Většinou je průběh nemoci mírný, ale v řídkých případech může být i smrtelná. Mpox se přenáší ze zvířat na člověka, ale také těsným fyzickým kontaktem s osobou nakaženou virem. Od ledna 2022 se v 16 afrických zemích objevilo 38.465 případů mpoxu a 1456 nakažených zemřelo. Letos je případů ve srovnání s loňským rokem o 160 procent více.

Zdroj: ČTK

Foto: ECDC

Sdílet tento příspěvek