Brusel povolil Německu, aby pěti miliardami eur podpořilo stavbu továrny na čipy

Evropská komise (EK) povolila Německu, aby poskytlo státní podporu pět miliard eur (bezmála 126 miliard Kč) na výstavbu továrny na mikročipy. Vznikne poblíž Drážďan a postaví ji společnost European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC). Komise to dnes uvedla na svém webu. ESMC je společný podnik firem Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Bosch, Infineon a NXP.

Společnost TSMC je největším smluvním výrobcem čipů na světě a předním dodavatelem pro firmy Apple a Nvidia. Chystaná továrna na čipy bude její první v Evropě.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck schválení státní podpory ocenil. Německá vláda podle něj schvalování financování projektu rychle dokončí, uvedla agentura Reuters.

Podnik by měl zahájit plný provoz v roce 2029. Komise si od něj slibuje posílení bezpečnosti dodávek čipů pro Evropu a usnadnění digitální a ekologické transformace.

Svou továrnu v Drážďanech rozšiřuje také německá společnost Infineon Technologies. Z Drážďan se tak stává jedno z hlavních mikročipových středisek v Evropě. Saská metropole proto bude potřebovat nejen kvalifikované pracovníky, ale také dodavatelskou podporu. Za příležitost pro Česko to v březnu na návštěvě tohoto města označil český prezident Petr Pavel.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek