Čeští hasiči se dnes vrátili z Řecka, pomáhali tam s hašením požárů u Atén

Tým českých hasičů, zdravotníků a dalších pracovníků se dnes ráno vrátil z Řecka, kde od čtvrtka pomáhal s hašením rozsáhlých požárů v okolí Atén. Vystřídal vyčerpané místní jednotky, což bylo vzhledem k velmi vysokým teplotám zásadní, uvedla v tiskové zprávě mluvčí hasičů Lucie Pipiš. Největší nebezpečí vzniku dalších požárů pominulo v neděli.

Rozsáhlý lesní požár u Atén vypukl minulou neděli. Konvoj zhruba 75 hasičů a záchranářů, 31 technických vozidel s vybavením a devíti cisteren vyjel v úterý z Podivína na Břeclavsku a do Atén dorazil ve čtvrtek kolem 02:30 SELČ. „Čeští hasiči se ihned po příjezdu zapojili do monitorování a preventivního nasazení v nejrizikovějších lokalitách. Vzhledem k velmi vysokým teplotám bylo zásadní pravidelné střídání hasičů v zasažených oblastech. Český tým tak vystřídal vyčerpané místní jednotky, které s rozsáhlými požáry bojovaly od začátku,“ uvedla Pipiš.

Čeští hasiči byli rozmístěni tak, aby pokryli nejrizikovější místa pro vznik požáru a jejich dojezd na místo byl do pěti minut od ohlášení. „Operovali v málo obydlené části na předměstí hlavního města. Jednalo se převážně o kopcovitou oblast plnou zeleně, kde hrozilo velmi rychlé rozšíření plamenů v případě vzniku požáru,“ dodala mluvčí.

Spolu s českými hasiči byly v Řecku také týmy z Itálie, Francie, Rumunska nebo Srbska. V neděli se v oblasti Atén snížilo riziko vzniku požárů a čeští hasiči spolu s dalšími zahraničními týmy odjeli.

Likvidovat požáry pomáhali čeští hasiči na začátku srpna také v Severní Makedonii a v červenci v Bulharsku. V Řecku, konkrétně na jeho severovýchodě, pomáhali hasit požár i před rokem. Na boji s požárem loni v srpnu, který byl největším v Evropě od roku 2000, se v Řecku podílelo na 600 zahraničních hasičů. Český tým tehdy tvořilo 148 lidí – 119 hasičů, 14 zdravotnických záchranářů, posádka vrtulníku Black Hawk a servisní technici a mechanici.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek