Itálie je poslední v evropském žebříčku uplatnění čerstvých absolventů

Itálie se umístila na konci žebříčku zemí Evropské unie v úspěšnosti uplatnění absolventů vysokých a středních škol na trhu práce. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Nejlépe na tom jsou Malta, Nizozemsko a Německo. Česká republika je v sedmadvacítce desátá, Slovensko šestnácté.

Eurostat odhaduje, že v roce 2023 našlo práci 83,5 procenta studentů, kteří v posledních třech letech v Evropské unii absolvovali střední či vysokou školu, což je o 1,1 procentního bodu více než v roce 2022. V Itálii, která se umístila na konci žebříčku, to bylo pouze 67,5 procenta absolventů. Odhad bral v úvahu osoby ve věku 20 až 34 let, které absolvovaly střední školu nebo získaly bakalářský či magisterský titul na vysoké škole v minulých třech letech.

Česká republika se ve statistice Eurostatu umístila na desátém místě s 85,4 procenta absolventů vysokých nebo středních škol, kterým se do tří let po ukončení studia podařilo sehnat práci.

Za posledních deset let se zvýšila míra zaměstnanosti čerstvých absolventů. V roce 2013 činila 74,3 procenta a od té doby neustále roste, uvádí Eurostat.

V porovnání zemí Evropské unie se v žebříčku uplatnění čerstvých absolventů umístila nejlépe Malta, jejíž poměr čerstvých absolventů, kteří si našli v roce 2023 práci, je 95,8 procenta. Za Maltou se umístilo Nizozemsko s 93,2 procenta a Německo s 91,5 procenta. Na opačném konci spektra se umístily před Itálií Rumunsko (74,8 procenta) a Řecko (72,3 procenta).

Zdroj: ČTK

Foto: Pixabay

Sdílet tento příspěvek