Má váš pes cestovní pas? Díky němu s vámi může na dovolenou po EU

Věděli jste, že volného pohybu v rámci Evropské unie mohou využívat nejen občané EU, ale také jejich domácí mazlíčci? Ne tedy úplně všichni, výhoda se vztahuje na kočky, psy a fretky. Pokud plánujete vyrazit na dovolenou i se svým čtyřnohým kamarádem, nevyhnete se však nutnosti vyřízení zvířecího pasu. Co dalšího musí zvíře při cestě do zahraničí splňovat?

Pokud chcete se svým domácím mazlíčkem cestovat v rámci EU, prvním nutným krokem je očipování zvířete nutné k jeho identifikaci. Zavedení mikročipu provádí veterinární lékař. Uznáváno je také označení zvířat tetováním, ale pouze za podmínky, že bylo prokazatelně provedeno před datem 03.06.2011 a je dosud jasně čitelné.

Po harmonizaci pravidel pro cestování s domácími zvířaty byl v EU zaveden tzv. pas zvířete v zájmovém chovu. Ten je jednotný pro celou EU a obsahuje popis a údaje o zvířeti, včetně jeho mikročipu nebo tetovacího kódu, záznam o očkování proti vzteklině a také kontaktní údaje veterináře, který pas vystavil.

Cestovní pas pro domácího mazlíčka vyřídíte u kteréhokoli veterinárního lékaře, který je registrován příslušnou krajskou veterinární správou.

Dalším nutným požadavkem při cestování se psy, kočkami a fretkami je očkování proti vzteklině. Pro účely cestování se zvířetem se považuje očkování proti vzteklině za platné buď:

1)  21 dní po provedení očkování, které je podle vakcinačního schématu požadovaného výrobcem považováno za poslední pro základní očkování

2) ode dne přeočkování, pokud byla očkovací látka podána během doby platnosti předchozího očkování (platnost očkování je dána výrobcem). Toto přeočkování je však považováno za základní, pokud neexistuje veterinární doklad potvrzující předchozí očkování.

U některých států EU se vyžaduje také potvrzení o ošetření proti echinokokům, tedy odčervení. Například při cestování do Irska, Finska nebo na Maltu je toto potvrzení nutné při cestování se psy. Specifické podmínky jednotlivých států EU pro cestování se zvířaty v zájmovém chovu naleznete zde.

Zdroj: Evropská komise, Státní veterinární správa ČR
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek