EU pořídí 12 špičkových hasičských letounů. Budou pomáhat s požáry ve členských státech

Lesní požáry se v posledních letech stávají celoevropským problémem, který je jedním z důsledků změny klimatu. Mechanismus civilní ochrany EU, který koordinuje evropskou pomoc v případě neočekávaných přírodních katastrof, již brzy získá stálou flotilu hasičských vrtulníků, které budou k dispozici pro rychlou reakci EU na lesní požáry v Evropě.

Mechanismus civilní ochrany EU je od roku 2019 postupně posilován flotilou RescEU, která zajišťuje evropskou rezervu hasičských letadel a vrtulníků, a je ze 100 % financována Evropskou unií.

EU nyní ze svých prostředků plánuje pořízení celkem 12 nových hasičských letounů, které budou rozděleny mezi šest členských států EU (Chorvatsko, Francie, Řecko, Itálii, Portugalsko a Španělsko).

Výroba dvanácti obojživelných hasicích letounů, které budou tvořit stálou flotilu RescEU, byla zahájena na základě dohod podepsaných řadou členských států EU s kanadskou společností Canadian Commercial Corporation. První letouny by měly být dodány v roce 2027.

Účelem mechanismu civilní ochrany EU je pomáhat zemím zasaženým mimořádnou událostí, kterou státy nedokáží řešit vlastními kapacitami. Zároveň zajišťuje, aby všechny členské země EU a účastnické státy mechanismu dostávaly včasné informace v době mimořádných událostí a krizí.

Česká republika požádala o unijní pomoc prostřednictvím mechanismu civilní ochrany EU například v roce 2022. Během letní vlny veder zasáhl rozsáhlý lesní požár více než 1600 hektarů plochy Národního parku České Švýcarsko nedaleko Hřenska. Díky koordinované pomoci z EU i využití hmotných rezerv RescEU se českým hasičům tehdy podařilo rychleji dostat požár pod kontrolu.

Nyní čeští profesionálové pomáhají v případě potřeby dalším státům EU. Na začátku tohoto týdne se tým českých hasičů a zdravotníků například vrátil z Řecka, kde od minulého čtvrtka pomáhal likvidovat rozsáhlé požáry v okolí Atén.

Zdroj a foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek