Globsec v pátek v Praze zahájí prezident Pavel, promluví i von der Leyen

Mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec Forum v pátek v Praze zahájí prezident Petr Pavel, vystoupí také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Akce se o víkendu zúčastní asi deset premiérů a prezidentů a dvacítka ministrů obrany a zahraničí nejen z Evropy, ale i z Blízkého východu či jihovýchodní Asie. Program dnes novinářům představili organizátoři.

Tématem letošního ročníku budou podle zakladatele a ředitele Globsecu Róberta Vasse například nové technologie a umělá inteligence a jejich dopady na národní bezpečnost. Diskutovat se bude také o aktuální situaci na Ukrajině a Blízkém východě. Debata se bude soustředit i závěry summitu NATO a jejich implementaci či na budoucnost Evropy. Podle Vasse bude konference příležitostí představit vizi pro formující se Evropskou komisi ze středoevropského hlediska.

Téma 19. ročníku je „Jak utišit bouři“. „To co vidíme v mezinárodních vztazích je obrovská bouřka,“ řekl Vass. Má podle něj potenciál měnit infrastrukturu a oslabit základy institucí. „Proto se na tuto bouři musíme připravit a posílit odolnost mezinárodního systému a institucí, které garantují naši bezpečnost a prosperitu,“ dodal. Cílem Globsecu je podle něj poskytnout platformu pro debaty mezi různými aktéry.

Nevládní organizace Globsec, která 19. ročník konference pořádá, oznámila v březnu přesun akce z Bratislavy do Prahy, záštitu nad ní převzal Pavel. Konferenci, která se uskuteční od 30. srpna do 1. září v hotelu Hilton, navštíví asi 2000 hostů z více než 70 zemí.

Účast potvrdili například dánská premiérka Mette Frederiksen, finský prezident Alexander Stubb, představitelé pobaltských států či lídři balkánských zemí. Organizátoři očekávají také silnou delegaci z Ukrajiny. Z českých politiků vystoupí na konferenci premiér Petr Fiala (ODS) nebo ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Účast přislíbili také předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ministři pro evropské záležitosti Martin Dvořák, průmyslu a obchodu Jozef Síkela (oba STAN), pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V panelu s Pavlem v pátek vystoupí také česká eurokomisařka Věra Jourová.

V pátek večer bude na Pražském hradě udělena Česká a slovenská transatlantická cena, ocenění za přínos v oblasti mezinárodní spolupráce převezmou von der Leyen a Frederiksen. In memoriam bude udělena bývalému českému diplomatovi Martinu Povejšilovi.

Jedním z výstupů konference bude podle organizátorů také zahájení fungování iniciativy GeoTech Center se sídlem ve Washingtonu. Jeho cílem je podle Vasse vytvoření sítě politických a technologických lídrů a přiblížení přístupu Spojených států a Evropy k využití moderních technologií.

V předvečer konference se na pražské Štvanici uskuteční koncert, na němž vystoupí například zpěvačka Aneta Langerová nebo kapely November 2nd a Velvet Underground Revival. Akce je určena pro širokou veřejnost.

Zdroj: ČTK, Profimedia

Sdílet tento příspěvek