Opalování, chalupa, hrátky ve vlnách! Jak trávili dovolenou evropští lídři?

Pomalu se blíží konec nejenom letních, ale i unijních prázdnin. Tradičně volnější srpen využila řada evropských lídrů a unijních představitelů k zaslouženému odpočinku a letním dovoleným. Někteří si užívali prázdninové volno doma s rodinou, jiní vyrazili do zahraničí za typicky letními radovánkami. Kde tráví léto evropští lídři nebo čeští politici?

Francouzský prezident Emmanuel Macron naposledy rozčeřil vlny, když se proháněl na vodním skútru po Azurovém pobřeží skoro jako nějaký akční hrdina. Francouzská hlava státu trávila dovolenou s přáteli a manželkou Brigitte na jihu Francie, kde se věnovali vodním sportům a opalování na jachtě.

Prezidentský pár si užíval letních radovánek nedaleko středověké pevnosti Fort de Bregancon, která je od roku 1968 oficiálním letním sídlem francouzských prezidentů. A bylo znát, že jsou manželé Macronovi po letní olympiádě, kterou jejich země nedávno hostila, nejen v dobré náladě, ale navíc i ve skvělé formě!

© MEGA

Znovuzvolená předsedkyně Evropské komise si po náročných měsících institucionální obměny po evropských volbách dopřála v průběhu srpna zasloužený oddech. U příležitosti mezinárodního dne milovníků knih sdílela na svém Instagramu fotografii, na níž sedí v přírodě pod stromem a věnuje se četbě titulu Demokratie und Revolution od německé historičky Hedwigy Richter a novináře Bernda Ultricha.

Po své loňské kontroverzní dovolené se tak šéfka Komise raději uchýlila k doporučení letní četby. Loni totiž odletěla se svým manželem na Krétu, kde byla hostem řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise a jeho manželky, v čemž mnozí viděli problém.

Světová média ve velkém spekulovala, jak může tato dovolená ovlivnit postoj Bruselu k Aténám, které tehdy řešily řadu problémů souvisejících s migrací, včetně tragických nehod lodí s uprchlíky, obvinění z nezákonného odsunu žadatelů o azyl nebo skandálu s vládním špionážním softwarem.

Premiér Petr Fiala jezdí již 20 let pravidelně v létě s rodinou do Chorvatska. Letos se však rozhodl udělat výjimku a nejoblíbenější dovolenkovou destinaci Čechů tentokrát vyměnil za Itálii. Předseda vlády se netají tím, že na dovolené nejraději plave a čte knihy, na které mu v průběhu roku nezbývá čas.

A jak tráví dovolenou takový český prezident? Kromě toho, že se v červenci již podruhé během svého funkčního období zastavil na festivalu Colours of Ostrava, tráví volný čas s manželkou Evou na chalupě. Ta si pochvaluje, že pro jednou nemusí řešit garderobu: „Je radost za sebou vidět nějakou práci a neřešit, jaké doplňky se hodí k těmto šortkám a sekačce!“

Zdroj: Dailymail.co.uk, Brusselssignal.eu
Náhledové foto: MEGA, Instagram

Sdílet tento příspěvek