Šéf diplomacie EU chce se státy unie řešit případné sankce na izraelské ministry

Šéf diplomacie EU Josep Borrell chce se zástupci členských států bloku probrat, zda by měla unie uvalit sankce na některé izraelské ministry. Borrell to řekl novinářům před zahájením dnešního neformálního jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu.

Borrell uvedl, že zahájil postup, v jehož rámci se začne ptát jednotlivých hlavních měst zemí bloku, zda je podle nich vhodné do unijních sankčních seznamů zahrnout také některé členy izraelské vlády.

Jednat by se podle něj mělo o politiky, kteří „zveřejňují nepřijatelné nenávistné projevy vůči Palestincům a navrhují věci, které jsou zjevně v rozporu s mezinárodním právem“. O jaké ministry by konkrétně mohlo jít, ale Borrell nezmínil.

Evropská unie letos na jaře poprvé uvalila sankce na několik izraelských osadníků kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu Jordánu a na aktivisty, kteří podle ní násilím brání dovozu humanitární pomoci do Pásma Gazy. V červenci pak na tento sankční seznam přibylo dalších pět lidí a tři subjekty.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek