Cílem EU je vycvičit 60.000 Ukrajinců, Borrell chce řešit navýšení kapacit

Podle šéfa diplomatické služby EU je nyní cílem Evropské unie vycvičit 60.000 ukrajinských vojáků, s ministry obrany chce ale jednat o navýšení tohoto počtu. Josep Borrell to dnes prohlásil v Bruselu před zahájením neformálního jednání ministrů obrany EU. Česko na schůzce zastupuje náměstek ministryně Daniel Blažkovec.

„Nejdůležitějším tématem dnešního jednání je vojenská podpora Ukrajině. Budeme diskutovat o navýšení kapacit pro trénink vojáků i o tom, jak zlepšit koordinaci,“ řekl Borrell novinářům s tím, že se situací bránící se země ministry seznámí jejich ukrajinský protějšek Rustem Umerov.

Podle Borrella bylo v posledních dnech jasně vidět, že chce ruský prezident Vladimir Putin uvrhnout Ukrajinu „do tmy a zimy“ zničením veškeré energetické infrastruktury. „Ukrajina se může úspěšně bránit jen, když má naši podporu,“ dodal Borrell, kterého ve funkci letos na podzim nahradí někdejší estonská premiérka Kaja Kallasová.

Program vojenské asistenční mise Evropské unie na Ukrajině (EUMAM UA) EU zahájila na podzim roku 2022, výcvik ukrajinských vojáků se zatím konal na území členských států EU, v Polsku, v Německu, v Británii, ale také v České republice. Učili se techniky pozemního boje, odminování, boj proti jaderným, radiologickým, biologickým a chemickým hrozbám nebo údržbu techniky.

Podle pozorovatelů byl pro řadu zemí by bylo přirozeným pokračováním programu to, aby výcvik probíhal i přímo na Ukrajině, bylo by to logisticky snazší a přineslo by to také výraznou časovou úsporu.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek