Lipavský jednal s moldavským ministrem o bezpečnosti či rozšířeni EU

Ministr zahraničí Jan Lipavský se na okraj bezpečnostní konference Globsec v Praze sešel s moldavským protějškem Mihaiem Popšoiem. Debatovali o bezpečnosti, rozšíření Evropské unie i rozvojových projektech, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí.

Šéfové diplomacií se věnovali možnostem dalšího rozvoje dvoustranných politických a hospodářských vztahů. Lipavský zdůraznil, že Moldavsko je jednou z prioritních zemí české rozvojové spolupráce. „V současné době realizujeme v Moldavsku projekty v celkové hodnotě téměř půl miliardy korun, podíl projektů zaměřených na posílení bezpečnosti se blíží jedné polovině,“ poznamenal.

Ministři se věnovali také bezpečnostní situaci ve východní Evropě, kterou negativně ovlivňuje ruská agrese proti Ukrajině. „Vyjádřil jsem Moldavsku, které se potýká s ruskými hybridními hrozbami, naši plnou podporu,“ uvedl Lipavský.

Tématem byl také proces rozšiřování Evropské unie. Lipavský ocenil zahájení přístupových rozhovorů s Moldavskem v červnu. Česko podle něj patří mezi přední podporovatele rozšíření EU o tuto zemi. „Jsme připraveni sdílet s Kišiněvem naši zkušenost z přístupového procesu do Evropské unie,“ dodal šéf české diplomacie.

Oba ministři v sobotu společně vystoupí v úvodním panelu na konferenci Globsec v pražském hotelu Hilton, věnovat se budou tomu, jak čelit ruským hybridním hrozbám.

Zdroj: ČTK, Profimedia

Sdílet tento příspěvek