Lipavský jednal s unijními ministry o situaci na Ukrajině a eskalaci na Blízkém východě

Po letní pauze se ve čtvrtek 29. srpna v Bruselu uskutečnilo neformální zasedání Rady pro zahraniční věci (FAC), které se věnovalo současné situaci na Ukrajině a Blízkém východě, vztahům EU s Tureckem a povolební situaci ve Venezuele. Českou republiku na jednání zastupoval ministr zahraničí Jan Lipavský.

Zasedání bylo zahájeno diskuzí o aktuální situaci na Ukrajině, které se tentokrát osobně zúčastnil také ministr zahraničních věcí Ukrajiny Dmytro Kuleba, který informoval své unijní protějšky o současném vývoji v zemi.

„Česko stojí při Ukrajině a volá po trvalém míru, který si určí sami Ukrajinci,“ uvedl po zasedání ministr Lipavský, který zopakoval český návrh na omezení pohybu ruských agentů pod diplomatickým krytím po schengenském prostoru. „Je to minimum, co můžeme udělat pro bezpečnost Evropanů,“ dodal.

V další části jednání se ministři zaměřili na současnou situaci na Blízkém východě v souvislosti s poslední eskalací napětí v regionu a stále probíhajícím vyjednávání o příměří v Gaze. Do diskuze se zapojila hlavní koordinátorka OSN pro humanitární pomoc a obnovu v Gaze Sigrid Kaag, která ministry informovala o humanitární situaci na místě.

Ministr Lipavský vyjádřil znepokojení nad eskalací bezpečnostní situace na izraelsko-libanonských hranicích a obavy z pokračující hrozby ze strany Íránu a jeho spojenců. Současně podpořil probíhající mezinárodní vyjednávání o klidu zbraní a propuštění rukojmích.

K ministrům se během pracovního oběda připojil turecký ministr zahraničních věcí Hakan Fidan. Tématem diskuze byly aktuálním vztahy mezi EU a Tureckem a regionální i globální otázky společného zájmu.

Ministři debatovali o politické krizi ve Venezuele v návaznosti na situaci po prezidentských volbách, které se konaly 28. července, přičemž venezuelské úřady dosud nezveřejnily oficiální zápisy o hlasování ze všech volebních místností ani neumožnily jejich nezávislé ověření. K diskuzi se prostřednictvím videokonference připojil lídr venezuelské opozice Edmundo González.

Zdroj: Rada EU, MZV ČR, ÚV ČR
Foto: MZV ČR

Sdílet tento příspěvek