Na bezpečnostní konferenci Globsec vystoupila řada evropských lídrů, šéfka Komise převzala cenu

V Praze proběhla ve dnech 30. srpna až 1. září mezinárodní bezpečnostní konference Globsec, která se letos do české metropole přesunula z Bratislavy. V průběhu programu 19. ročníku vystoupil s projevem prezident Petr Pavel, ministr zahraničí Jan Lipavský nebo předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Kvůli konferenci zavítala do české metropole také dánská premiérka Mette Frederiksen, finský prezident Alexander Stubb, prezident Černé Hory Jakov Milatović nebo srbská hlava státu Aleksandar Vučić.

Letošní ročník nesl název „Jak utišit bouři“ a věnoval se tématům nových technologií a umělé inteligence a jejich dopadům na národní bezpečnost. Diskuze se také věnovaly aktuální situaci na Ukrajině a Blízkém východě.

Třídenní konferenci Globsec v pátek zahájil prezident Petr Pavel, který hovořil o podpoře Ukrajiny napadené Ruskem nebo o ekonomických výzvách v Evropě. V panelech diskutovali také například prezident společnosti Microsoft Brad Smith, albánský premiér Rama nebo slovinská prezidentka Nataša Pirc Musar.

Prezident Petr Pavel v diskuzním panelu o technologických výzvách budoucnosti uvedl, že regulace umělé inteligence (AI) je částečně potřebná, sektor ale nesmí být přeregulovaný a technologický rozvoj potřebuje i určitou svobodu.

V pátek večer převzala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen společně s dánskou premiérkou Mette Frederiksen ocenění Czech and Slovak Transatlantic Award za přínos v oblasti mezinárodní spolupráce.

Ministr zahraničí Jan Lipavský se ve svém projevu věnoval například ruským imperiálním ambicím, kdy uvedl, že vítězství Ruska nad Ukrajinou by vedlo k nestabilitě Evropy. „Ukrajina odvážně odolává ruské agresi už dva a půl roku. Bojuje i za nás. Musíme politicky i vojensky podporovat její boj za svobodu a nezávislost. Muniční iniciativa, kterou jsme předložili, a reakce na ni z dalších zemí mi dokazuje, že to zůstává naším sdíleným cílem,“ poznamenal.

Dánská premiérka Mette Frederiksen v průběhu konference uvedla, že by mezinárodní společenství mělo tlačit na dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu. „Pevně věřím ve dvoustátní řešení, které ale musí respektovat obě strany. To je teď náš problém, protože Hamás nechce mír. Nezáleží mu na lidských životech. Schovává se za civilisty,“ uvedla.

Jedním z hlavních výstupů konference bylo zahájení fungování iniciativy GeoTech Center se sídlem ve Washingtonu, jehož cílem je vytvoření sítě politických a technologických lídrů a přiblížení přístupu Spojených států a Evropy k využití moderních technologií.

Zdroj: GLOBSEC, ČTK
Foto: GLOBSEC Forum 2024

Sdílet tento příspěvek