Projekty spolku Mladí diplomaté zvyšují odolnost mládeže vůči dezinformacím

V uplynulých měsících spolek Mladí diplomaté a jeho členové uskutečnili řadu jednodenních projektů s názvem „Krize na Ukrajině a já, Evropan“ na středních školách po celé České republice. Cílem projektu podpořeného z programu Erasmus+ bylo reagovat na aktuální ruskou agresi na Ukrajině a dopady této situace na českou studentskou a širší veřejnost.

Konkrétně projekt cílil zejména na podporu kritického a analytické myšlení a zvýšení odolnosti mládeže proti dezinformacím, zdůraznění přidané hodnoty členství České republiky v Evropské unii, podporu evropské identity u mládeže, zvýšení informovanosti o reálném dění na úrovni orgánů Evropské unie nebo motivaci mládeže k aktivitě a zapojení do veřejného dění.

V rámci projektových dnů se účastníci hravou formou seznámili s problematikou dezinformací a fact-checkingu nebo s reálným fungováním evropských institucí skrze simulaci jednání Evropského parlamentu. Studentští delegáti jednali o bodech agendy, které si sami vybrali. Nejčastěji bylo pro simulované jednání voleno téma „Boj s dezinformacemi spojenými s válkou na Ukrajině“. Součástí každého projektového dne byla také diskuze s poslankyněmi a poslanci Evropského parlamentu či Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Spolek Mladí diplomaté během projektu mezi účastníky provedl řadu anonymních průzkumů o kvalitě povědomí o reálném fungování Evropské unie mezi studenty nebo o jejich přístupu k dezinformacím. Z těchto průzkumů vyplynulo například, že přes 72 % námi oslovených studentů považuje dezinformace za významný problém, ale pouhých 48 % o nich diskutuje se svými rodinnými příslušníky, mezi vrstevníky je to dokonce ještě méně.

Z šířených dezinformací o válce na Ukrajině jako je například tvrzení „Ukrajina napadla Rusko jako první“ označilo tuto dezinformaci za pravdivou informaci nebo si její ne/pravdivostí nebylo jisto téměř 22 % účastníků. Základní znalosti o Evropské unii a jejích orgánech se v dotaznících prokázaly jako spíše neuspokojivé, a to napříč všemi středními školami i gymnázii.

Mladí diplomaté jsou studentský spolek, který se již od roku 2016 zaměřuje na pořádání studentských edukativních projektů a panelových diskuzí, a to s největším zaměřením na Evropskou unii. Cílem spolku je rozšířit povědomí o mezinárodní politice a diplomacii, vzbuzovat u studentské i širší veřejnosti zájem o informace týkající se přínosů mezinárodních organizací a podporovat osobní i profesní rozvoj studentů z celé České republiky.

Zdroj a foto: Mladí diplomaté

Sdílet tento příspěvek