Rumunsko jako první změní svého kandidáta na eurokomisaře, navrhne ženu

Rumunský premiér Marcel Ciolacu dnes ohlásil, že jeho vláda změní svou nominaci na post evropského komisaře. Místo Victora Negrescua nakonec do unijní exekutivy navrhne europoslankyni Roxanu Mînzatu, píší rumunská média a server Politico. Rumunská vláda tak vyšla vstříc požadavku předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen, která usiluje o navýšení počtu nominovaných žen do nové Komise.

„Půjdu na vládu a navrhnu nominaci Roxany Mînzatu na post evropského komisaře,“ uvedl rumunský premiér Ciolacu. Podle něj von der Leyen už mluvila s nominovanou političkou a výsledek rozhovoru byl dobrý. Premiér znovu zdůraznil, že Rumunsko usiluje o významné ekonomické portfolio v nové Komisi. Podle serveru Romania News má podobné ambice řada dalších unijních zemí včetně České republiky.

Rumunská vláda původně oznámila při nominaci na post evropské komisaře jméno místopředsedy Evropského parlamentu Victora Negrescua. Podle serveru Politico však von der Leyen vyvíjí tlak zejména na menší země, aby změnily své mužské nominace na ženské. Šéfka Komise tak chce dosáhnout většího zastoupení žen v nové unijní exekutivě. I po rumunské změně má von der Leyen zatím pouze osm ženských nominací, Bulharsko přitom navrhlo do funkce muže i ženu, jak šéfka Komise žádala.

Rumunský krok naopak nezmění politické poměry sil v nové Komisi, jelikož Negrescu i Mînzatu jsou ze sociálně-demokratického klubu.

Mînzatu byla v minulosti poslankyní rumunského parlamentu a několik měsíců v roce 2019 působila na postu ministryně pro evropské fondy. Po několika letech strávených v soukromém sektoru byla letos zvolena do Evropského parlamentu.

Zdroj: ČTK
Foto: Ziarulnews.ro

Sdílet tento příspěvek