Belgie navrhla na komisařku ministryni Hadju Lahbib, nominace jsou kompletní

Belgie v pondělí jako poslední ze států Evropské unie navrhla jméno kandidáta do Evropské komise. Eurokomisařkou se má stát současná ministryně zahraničí Hadja Lahbib. Informoval o tom list Le Soir. Šéfka Evropské komise tak má k dispozici už všechna jména a může začít rozhodovat o rozdělení portfolií. Mezi nominovanými je 17 mužů a devět žen včetně Ursuly von der Leyen. Bulharsko pak jako jediné dalo šéfce unijní exekutivy na výběr a nominovalo muže a ženu.

Informaci o nominaci Lahbib belgickému deníku potvrdil Georges-Louis Bouchez, šéf frankofonního liberálního Reformního hnutí (MR). Právě jeho strana kandidáta vybrala, protože žádné z dalších čtyř hnutí, která vyjednávají o nové belgické vládě, podle všeho nemělo o post zájem. Dříve se spekulovalo ještě o opětovné nominaci dosavadního eurokomisaře Didiera Reynderse. Ten podle Le Soir po rozhodnutí vyjádřil své „hluboké zklamání“.

Šéfka unijní exekutivy již v červenci požádala členské státy, aby navrhly vždy muže a ženu, aby si z dvojice mohla vybrat a aby následně měla v komisi rovnocenné zastoupení obou pohlaví. Se dvěma jmény ale přišlo jen Bulharsko. Navrhlo buď bývalou šéfku bulharské diplomacie Ekaterinu Zacharievu, nebo někdejšího ministra životního prostředí Juliana Popova. Pravdou nicméně je, že všechny státy, až na jeden, své nominace se šéfkou komise probíraly předem, teprve poté svůj návrh zveřejnily. Jedinou zemí, která bez konzultace s Bruselem jméno oznámila, bylo podle zdrojů ČTK Irsko. To nominovalo bývalého ministra financí Michaela McGratha.

V budoucí komisi by tak měla být von der Leyen z Německa a bývalá estonská premiérka Kaja Kallas, která získala podporu prezidentů a premiérů zemí EU pro pozici šéfky unijní diplomacie a bude zároveň místopředsedkyní Komise. Dále finská vláda nominovala na příští komisařku již na začátku července dlouholetou europoslankyni Hennu Virkkunen, Švédsko vysílá do Bruselu současnou ministryni pro evropské záležitosti Jessiku Roswall, Španělsko si pro post eurokomisařky zvolilo současnou místopředsedkyni vlády Teresu Riberu a Chorvatsko oznámilo, že jeho kandidátkou bude dosavadní eurokomisařka Dubravka Šuica.

Dále Portugalsko oznámilo nominaci bývalé ministryně financí Mariy Luís Albuquerque a Rumunsko uvedlo, že mění svou nominaci a namísto dříve oznámeného Victora Negrescua nakonec do unijní exekutivy posílá europoslankyni Roxanu Mînzatu.

Česko již dříve rozhodlo, že kandidátem na příštího českého eurokomisaře bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. V dosluhující Evropské komisi ČR zastupuje Věra Jourová.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek