Čeští politici ostře odsoudili ruský útok v Poltavě. Vyjádřil se Lipavský i Fiala

Další ruský válečný zločin ukazuje nutnost dodávek protivzdušné obrany a všech zbraní nutných pro účinnou obranu Ukrajiny. Na síti X to dnes uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský k útoku v Poltavě. Podle premiéra Petra Fialy Česko Ukrajině pomáhá právě proto, aby nedocházelo k takovým krveprolitím jako dnes. Útok je dalším dokladem, co by znamenal ruský úspěch na Ukrajině: vítězství násilí a čirého bezpráví, uvedla na síti X kancelář prezidenta Petra Pavla.

Ruský vzdušný útok na ukrajinské město dnes zabil 47 lidí a více než 200 dalších zranil, uvedla ukrajinská první dáma Olena Zelenská. Dvojice balistických střel podle prezidenta Volodymyra Zelenského zasáhla vzdělávací instituci a nedalekou nemocnici. Jde o letos netragičtější vzdušný útok na Ukrajinu.

„Další ruský válečný zločin na Ukrajině. Přes 40 mrtvých a téměř 200 zraněných civilistů v Poltavě opět ukazují nutnost dodávek protivzdušné obrany a všech zbraní nutných pro účinnou obranu. Kyjev může podle Charty OSN v rámci práva na sebeobranu útočit na vojenské cíle v Rusku,“ uvedl šéf české diplomacie Lipavský.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell ve čtvrtek řekl, že státy Evropské unie musí odstranit omezení pro používání zbraní poskytnutých Ukrajině. Ukrajinci podle něj musí mít možnost mířit na místa, odkud je Rusové bombardují a ostřelují. Omezení zavedla například Itálie, naopak země jako Česko, Švédsko či Nizozemsko Kyjev podporují a pro využití zbraní nestanovují žádné podmínky.

„Rusko neustává ve svých cílených útocích na Ukrajinu. Dvě balistické rakety způsobily v Poltavě smrt několika desítek lidí, když zasáhly vzdělávací instituci a nemocnici. Takto vypadá svět podle Vladimira Putina. Zatímco zdánlivě mluví o míru, pustoší jeho armády sousední zemi a terorizují její obyvatele,“ uvedla prezidentská kancelář. „Dnešní útok je dalším dokladem, co by znamenal ruský úspěch na Ukrajině: vítězství násilí a čirého bezpráví,“ dodala.

„Naši političtí soupeři často křičí, že příliš pomáháme Ukrajině. Že musíme přestat a bude mír. Ale Ukrajině pomáháme právě proto, aby nedocházelo k takovým krveprolitím jako dnes v Poltavě, kdy ruské střely zabily přes 40 lidí. V pomoci Ukrajině proto budeme pokračovat jak v rámci naší muniční iniciativy, tak dalšími formami,“ poznamenal Fiala.

Do české iniciativy, která shání pro Ukrajinu dělostřeleckou munici i v zemích mimo EU, dosud přispělo 15 zemí. Česko spolupracuje zejména s Nizozemskem a Dánskem. Sama ČR přispěla téměř 866 miliony korun. Do konce roku by mělo být na Ukrajinu dodáno 500 000 kusů munice.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek