Léto se seniory s Eurocentrem Karlovy Vary

Příměstský tábor nemusí být jen výsadou dětí. Městská knihovna Chodov ve spolupráci s Eurocentrem Karlovy Vary, Novinářským inkubátorem a Českým rozhlasem Karlovy Vary připravila pro seniory speciální přednášku v prostorách knihovny na téma dezinformací a mediální obezřetnosti, která se uskutečnila 19. srpna v rámci příměstského tábora pro seniory.

Dezinformace a jejich šíření jsou aktuálním a naléhavým problémem dnešní společnosti. Senioři patří mezi skupiny, které jsou často cílem těchto manipulačních technik, a proto je důležité, aby se naučili rozpoznávat pravdivé informace od falešných. Přednášku vedl zkušený odborník v oblasti médií a informační bezpečnosti pan Zdeněk Svoboda, který se s účastníky podělil o praktické rady a strategie, jak se vyhnout dezinformacím, jak ověřovat zdroje informací a co je vlastně to „kritické myšlení“.

Následovala informace paní Andrey Vajnar o práci jednoho z veřejnoprávních médií, o Českém rozhlase, konkrétně karlovarské redakci. Jak vznikají reportáže a co všechno Český rozhlas Karlovy Vary nabízí nejen v éteru. Pracovnice Eurocentra a EUROPE DIRECT Karlovy Vary Jana Michková seznámila účastnice příměstského tábora s aktivitami pro veřejnost a komunikačními kanály o evropských záležitostech. Nakonec proběhl krátký kvíz pro pozorné posluchače a odpoledne uteklo jako nic.

Cílem této akce bylo zvýšit povědomí mezi seniory o rizicích, která s sebou dezinformace přinášejí, a poskytnout jim nástroje, které jim pomohou lépe se orientovat v dnešním mediálním světě. Účastnice měly také možnost klást dotazy a zapojit se do diskuze.

Příměstský tábor pro seniory v Chodově nabídl bohatý program plný vzdělávacích a společenských aktivit a tato přednáška byla jen jednou z mnoha akcí, které byly pro seniory během tábora připraveny. Věříme, že v tomto krásném prostoru jsme nebyly naposledy. Budova knihovny vznikla z bývalého brownfieldu za pomoci evropských fondů a slouží všem obyvatelům Chodova.

Autorka: Jana Michková, Eurocentrum Karlovy Vary

Foto: Eurocentrum Karlovy Vary, Unsplash

Sdílet tento příspěvek