Rada pro obecné záležitosti neformálně jednala o posílení konkurenceschopnosti EU a demografických výzvách

Ve dnech 2. a 3. září se v Budapešti uskutečnilo neformální zasedání členů Rady pro obecné záležitosti (GAC), které se věnovalo tématu zvyšování konkurenceschopnosti EU a řešení demografických výzev. Českou republiku na jednání zastupovala náměstkyně ministra pro evropské záležitosti Pavlína Žáková.

Zástupci členských států se shodli na tom, že zvyšování kvality právních předpisů evropské legislativy povede ke zlepšení základních aspektů právního státu, jakým je například stabilní a předvídatelný právní rámec, a tudíž i ke zvýšení konkurenceschopnosti EU. Debata se zaměřila také na to, jak zajistit příznivější regulační prostředí.

Delegace si vyměnily názory na potřebu provádění řádného posouzení dopadů na úrovni EU, význam konzultací s veřejností a jednotlivými zúčastněnými stranami a následné hodnocení přijatých právních předpisů EU.

V další části jednání byli zástupci členských států rozděleni do tří pracovních skupin, ve kterých probírali jednotlivé klíčové prvky nové evropské dohody pro konkurenceschopnost.

První skupina se věnovala debatě s názvem „Na cestě k nové průmyslové dohodě“, v níž se zaměřila na strategii konkurenceschopnosti, která bude zároveň v souladu s cíli Zelené dohody pro Evropu.

Další pracovní skupina se zaměřila na zlepšení konkurenceschopnosti prostřednictvím řešení nedostatku kvalifikované pracovní síly, zatím co třecí pracovní skupina se zabývala otázkou, jak nejlépe mobilizovat veřejné a soukromé investice pro posílení dlouhodobé konkurenceschopnosti a uzavření inovačních mezer v EU.

Během pracovního oběda zástupci členských států diskutovali o demografických změnách, které představují vedle digitálního a zeleného přechodu třetí významný pilíř transformace. Demografické změny mají dopad na evropskou ekonomiku a konkurenceschopnost, která se potýká s úbytkem a stárnutím populace.

Česko uvítalo unijní aktivitu a vzájemné sdílení expertízy mezi členskými státy. Z pohledu Česka je potřeba věnovat pozornost zejména zajištění dlouhodobě finančně a personálně udržitelné sociální ochrany a zdravotní péče a sociálních služeb, podpoře rodin, zajištění inkluzivního trhu práce a kvalitních pracovních podmínek.

Zdroj: Rada EU, ÚV ČR

Sdílet tento příspěvek