Vědec z AV ČR a expert z Univerzity Karlovy získali prestižní evropský grant

Česká věda získala další dva prestižní granty od Evropské výzkumné rady (ERC). První grant udělili Michalovi Smetanovi z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (UK), který ve svém projektu zkoumá stabilitu vojenských aliancí. Druhý grant určený pro začínající vědce získal Paul Paioti z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB AV ČR), který rozvíjí syntézu molekul pro objevování nových léků. Instituce o tom informovaly v tiskových zprávách.

Smetana se svým projektem, který nese název Microcode, obdrží více než milion eur (asi 25 milionů korun podle současného kurzu, pozn.red.). Bude zkoumat, jak veřejné mínění ovlivňuje spojenecké závazky ve vojenských aliancích. „Vycházíme z nejnovějších poznatků v oblastech experimentálních politických věd, bezpečnostních studiích a politické psychologie. Tyto znalosti pak využíváme pro tvorbu nového teoretického modelu, který propojuje změny společenských nálad ve spojeneckých státech s rozhodováním v nejvyšších patrech politiky,“ uvedl.

Děkan Fakulty sociálních věd UK Tomáš Karásek řekl, že pro fakultu představuje získání ERC grantu potvrzení stále se zvyšující kvality jejího výzkumu v náročné mezinárodní konkurenci. „Věřím, že se tím otevírají dveře pro další úspěšné uchazeče o tyto a další prestižní granty,“ dodal.

Oceněný Paiotiho projekt se zaměřuje na tvorbu syntetických molekul s unikátním prostorovým uspořádáním. Cílem je odhalit látky, které můžou posloužit jako základ nových léků či biologických nástrojů. Projekt podpořila i Grantová agentura ČR. Získá jeden a půl milionu eur (asi 37,6 milionu korun podle současného kurzu).

„Grant ERC pro Paula Paiotiho je dalším příkladem úspěšné strategie ÚOCHB vybírat velmi pečlivě ty nejlepší mladé vědce. Chemika pro pozici, kterou nyní zastává Paulo, jsme hledali tři roky. Našim cílem je poskytnout vědeckým nadějím nějaké peníze do začátku, a hlavně svobodu v bádání. To vše proto, aby mohli předvést to nejlepší,“ uvedl ředitel ústavu Jan Konvalinka.

Evropská výzkumná rada je elitní grantovou organizací EU, která vznikla v roce 2007. Finanční podporu uděluje v kategoriích přírodních, fyzikálních, technických, společenských a humanitních věd.

Granty ERC jsou považovány celosvětově za velmi prestižní, většina takto financovaných projektů přinesla zásadní objevy. Avšak Česká republika má v získávání grantů ERC dlouhodobě podprůměrné výsledky proti ostatním státům.

Zdroj: ČTK
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek