Plzeň získala dotaci EU na postavení domu pro dětské skupiny v obvodu Lhota

Novostavbu objektu pro dětskou skupinu postaví ve svém desátém městském obvodu Lhota město Plzeň. Na stavbu získalo prostřednictvím ministerstva práce a sociálních věcí dotaci z EU 24,9 milionu korun. Její přijetí dnes schválili radní, potvrdit to musí ještě zastupitelé.

Ve Lhotě se počítá se stavbou dvoupodlažní budovy. V každém patře bude denní místnost pro dětskou skupinu s 12 dětmi, sociální zázemí a výdejna jídla. Součástí projektu je technická a dopravní infrastruktura. Zatím se připravuje zadávací dokumentace pro výběr zhotovitele. Stavět se má v příštím roce.

Obec Lhota na jihozápadním okraji Plzně se připojila k městu v roce 2003. Počet obyvatel tam díky velké výstavbě rodinných domů stále roste. V roce 2002 žilo ve Lhotě kolem 400 obyvatel, v roce 2008 jich bylo asi 900 a nyní už kolem 1700. „Desátý plzeňský obvod se potýká s nedostatkem míst v mateřské škole. Zřízením dětské skupiny tak obvod místním, ale i obyvatelům okolních lokalit zajistí kapacitu pro umístění dětí předškolního věku. Vyjdeme tím vstříc především rodičům, kteří potřebují jít do práce, ale pro své potomky nemohou sehnat místo v mateřské škole,“ řekl Zarzycký.

Mateřská škola ve Lhotě měla podle městského webu věnovanému zápisům dětí do školek pro letošní školní rok 17 volných míst pro děti předškolního věku. Žádosti podali rodiče 45 dětí. Na 23 dětí, tedy víc než polovinu přihlášených, tak ve školce nezbylo místo. Celkem v Plzni na 1425 vypsaných volných míst ve 47 městských školkách podali rodiče přihlášky pro 1919 dětí.

Zdroj: ČTK
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek