Připojení k internetu zdarma? Řada českých obcí ho nabízí díky iniciativě Wifi4EU

EU přichází s ambiciózním plánem zajistit, aby se Evropa stala do roku 2030 nejpropojenějším kontinentem, kde bude moci každý využívat vysokorychlostní připojení a další nástroje digitalizace. Díky iniciativě Wifi4EU mají občané bezplatný přístup k internetu i v řadě českých měst a obcí již nyní.

Cílem politik EU v oblasti konektivity je harmonizace předpisů na podporu služeb a rozšíření sítí v celé EU tak, aby evropské domácnosti měly do roku 2025 přístup k vysokorychlostnímu internetovému pokrytí a do roku 2030 ke gigabitovému připojení.

Jednou z nejúspěšnějších iniciativ je WiFi4EU, která podporuje bezplatný přístup k Wi-Fi pro občany na veřejných místech jako jsou parky, náměstí, úřady, knihovny, zdravotní střediska a muzea. V celé Evropě je k dispozici již více než 90 000 míst s připojením zdarma, přičemž iniciativa má dopad zejména na odlehlé regiony s nedostatečným připojením. Díky ní bylo zajištěno připojení například na řeckém ostrově Patmos, francouzském zámořském departmentu Guadeloupe, který je nejvzdálenějším regionem EU, ale i v desítkách obcí v Česku.

Mapa dostupnosti bezplatné Wifi4EU v ČR k březnu 2023

EU v současné době prosazuje další iniciativy v oblasti konektivity, jako je zavádění optických sítí 5G, které nabídnou významné hospodářské příležitosti, umožní inovace a podpoří digitální transformaci. Nástroj pro propojení Evropy (CEF Digital) navíc nadále podporuje strategické projekty, které zajišťují robustní a bezpečnou digitální infrastrukturu v celé Evropě.

Prostřednictvím těchto iniciativ EU nejen posiluje konektivitu, ale také podporuje nejmodernější technologie a zajišťuje, aby digitální služby byly dostupné a cenově přijatelné ve všech regionech.

Zdroj: Evropská komise, Wifi4EU, Dotace EU
Náhledové foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek