Nová Evropské komise bude představena nejspíš až za týden ve Štrasburku

Nová Evropská komise nebude představena tento týden ve středu, jak se dosud očekávalo, ale až za týden. Podle zdrojů ČTK se čeká ještě na definitivní schválení slovinské kandidátky. Vláda v Lublani sice diplomatku Martu Kosovou nominovala v pondělí, ta ale musí být ještě potvrzena příslušným výborem slovinského parlamentu, což se zřejmě stane v pátek.

Šéfka komise Ursula von der Leyen by pak měla složení svého nového týmu představit příští týden na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Původně se spekulovalo, že nová unijní exekutiva bude oznámena tuto středu poté, co se šéfka komise zúčastní jednání Konference předsedů v EP. Právě tam měla vedení europarlamentu představit navrhované složení nové komise. Konference předsedů se skládá ze šéfky Evropského parlamentu a šéfů jednotlivých parlamentních frakcí.

Ještě do minulého pátku byl kandidátem Slovinska na eurokomisaře Tomaž Vesel, který devět let vedl slovinský Účetní dvůr a byl také předsedou nezávislé auditní komise Mezinárodní fotbalové federace. Vesel ale kandidaturu stáhl, podle serveru Politico kvůli tomu, že se von der Leyen snaží prosadit, aby v nové unijní exekutivě zasedlo více žen. Následně byla oznámena nominace bývalé slovinské velvyslankyně v Německu a později ve Švýcarsku Marty Kosové, celý proces se tím ale pozdržel.

Česko již dříve rozhodlo, že kandidátem na příštího českého eurokomisaře bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. V dosluhující Evropské komisi ČR zastupuje Věra Jourová.

Zdroj: ČTK

Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek