Slavnostní otevření budovy ekonomické fakulty VŠB-TUO v Ostravě Porubě

V pondělí 9. září byla slavnostně otevřena nová budova ekonomické fakulty VŠB-TUO v Ostravě, kde zároveň od příštího týdne zahájí výuku i studující nastupující do zimního semestru. Slavnostní otevření proběhlo za účasti ministra školství Mikuláše Beka, primátora města Ostravy Jana Dohnala a rektora VŠB-TUO Václava Snášela.

„Od přestěhování Ekonomické fakulty do kampusu si slibujeme hlavně větší propojení s ostatními částmi univerzity. Řada našich studijních programů i projektů se prolíná technicko-ekonomickými oblastmi a doufáme, že přesun užší spolupráci ještě více pomůže. Pro studenty i zaměstnance nově nyní budou k dispozici všechny výhody umístění v kampusu, ať už jde
o sportoviště nebo stravování a ubytování.“
 

hodnotí celou změnu rektor Václav Snášel.

Co se výstavby nové budovy týče, ta zabrala celé tři roky. Nově na studující čeká přednášková místnost se 135 místy, 40 moderně vybavených učeben, 9 konzultačních místností a 2 speciálně vybavené místnosti a studovna. Zaměstnanci a zaměstnankyně fakulty mají k dispozici 148 kanceláří. Budova aspiruje na energetickou nezávislost se 409 fotovaltaickými panely s výkonem 150 kW na střeše a s retenční nádrží na dešťovou vodu, která je po úpravě používána ke splachování, anebo zavlažování zelené střechy v atriu. Budova zároveň využívá odpadní teplo.

Trochu čísel o nové ekonomické fakultě:

  • Počet míst studujících: 1400
  • Počet míst zaměstnanců: 270
  • Posluchárenské sezení: 135 míst
  • Obestavený prostor: 76 923,60 m2
  • Retence dešťových vod: 96 m3

Financování:

  • Částka za stavbu: 834,1 mil Kč bez DPH
  • Ostatní (technika, interiér): 93,3 mil. Kč bez DPH
  • Dotace MŠMT: 427,8 mil Kč.

Mezi studijní předměty patří i předměty zabývající se tématikou EU, vnitřním trhem, anebo například rozvojovou pomocí. Eurocentrum Ostrava navazuje na již probíhající spolupráci a nabídne pravidelně semináře ke kariéře v institucích EU, ale také odborné přednášky k aktuálním politikám EU.

Autor: David Březina, Eurocentrum Ostrava

Sdílet tento příspěvek