Rozhovor s prorektorkou Ostravské univerzity Renátou Tomáškovou o Alianci NEOLAiA

NEOLAiA je aliance evropských univerzit nacházejících se v regionech zemí EU mimo velké evropské metropole. Budování aliancí evropských univerzit je podpořeno Evropskou unií v rámci programu Erasmus+ a je dalším krokem EU na cestě k vytváření soudržného Evropského prostoru vyššího vzdělávání (EHEA). Jedná se o prestižní iniciativu, v jejímž rámci se zrodilo 64 aliancí s více než 560 členskými univerzitami. Cílem projektu je vybudovat alianci úzce propojených univerzit systematicky spolupracujících ve všech svých činnostech, tj. ve výuce, výzkumu a ve vytváření a zavádění inovací i ve třetí roli při práci univerzit pro místní komunity, a tak přispět k rozvoji univerzit a jejich regionů. Aliance sdílejí dobrou praxi v rámci celé Evropské unie i za jejími hranicemi, např. s přidruženými partnerskými univerzitami.

Svým širokým záběrem a důrazem na hledání nových cest ke spolupráci vtahuje projekt do hry akademiky, výzkumné pracovníky, administrativní pracovníky a samozřejmě studenty.

Renáta Tomášková, prorektorka pro mezinárodní vztahy na Ostravské univerzitě

Aktivity aliance stojí na třech základních pilířích – využití digitálních technologií, podpoře mobility studentů, akademiků a všech dalších pracovníků univerzity a rozvoji práce s diverzitou a inkluzí.

Ostravská univerzita je jednou z devíti univerzit, které jsou do projektu zapojeny. Díky této příležitosti jsme se obrátili na prorektorku Mgr. Renátu Tomáškovou, Dr. a zeptali jsme se ji na pár otázek v rámci projektu.

Jak se podařilo Ostravské univerzitě do projektu aliancí evropských univerzit zapojit?

Iniciativu Evropské univerzity jsme sledovali od jejího vzniku a první výzvy otevřené v roce 2018; zvažovali jsme možné partnery a současně jsme si uvědomovali, že nemáme dostatečnou kapacitu stát jako koordinátor v čele celého projektu. V srpnu 2019 jsme dostali dopis z Univerzity v Jaénu (Španělsko), se kterou jsme již spolupracovali v programu Erasmus+ na výměnách studentů a vyučujících. Kolegové z Jaénu chtěli založit alianci, která by byla složena z regionálních univerzit, a hledali mezi svými partnery v programu Erasmus+ koho oslovit. Nabídka se nám moc líbila a po projednání jsme jí přijali.

Jaké výhody z projektu a z mezinárodní spolupráce plynou pro Ostravskou univerzitu?

Záleží samozřejmě na tom, jak a kdo se na projekt aliance dívá, když spojíme různé perspektivy, přináší aliance i aktuální projekt celou řadu výhod. Hlavním cílem projektu NEOLAiA je naučit se systematicky a dlouhodobě spolupracovat se všemi partnerskými univerzitami, v tom se projekt výrazně liší od jiných projektů a je to pro všechny zúčastněné nová zkušenost. Aktivity a výstupy, k nimž jsme se v projektu zavázali, tak slouží jako dílčí cíle, jako kroky na cestě úzce propojené a dobře fungující alianci. Je to velký projekt s deseti pracovními balíčky, v každém s 5-7 aktivitami zaměřenými na spolupráci ve výuce, výzkumu, či na rozvoj podnikavosti studentů. Další balíčky se věnují jazykovým aktivitám a práci s diverzitou a inkluzí, jak rozmanitost nejen respektovat, ale také jí smysluplně využít k prospěchu všech. Svým širokým záběrem a důrazem na hledání nových cest ke spolupráci vtahuje projekt do hry akademiky, výzkumné pracovníky, administrativní pracovníky a samozřejmě studenty. Vstřícné prostředí aliance je otevřené pro síťování a mezinárodní spolupráci všem, kteří mají zájem a chuť.

Co z takové spolupráce plyne pro studenty OU?

Chvíli trvá, než se nové věci rozběhnou, ale brzy by měly pomoci studentům získávat mezinárodní zkušenost, naší vizí k roku 2030 a dále je, že by takovou příležitost měli mít všichni studenti naší univerzity.   Nemyslíme tím, že by snad měli všichni studenti vyjet na zahraniční pobyt, protože v žádné zemi na žádné univerzitě nikdy všichni do zahraničí vyjet nechtějí nebo nemohou a nebylo by to udržitelné ani z ekonomického, ani environmentálního hlediska. Mezinárodní zkušenost můžeme získat i doma: buď společným studiem a prací se studenty a vyučujícími, kteří k nám přijíždějí ze zahraničí, nebo spoluprací online. V alianci připravujeme například sérii kurzů, které budou vyučovány interaktivně online s účastí studentů ze všech členských univerzit NEOLAiAi, první se otevřou již v akademickém roce 2024-2025.  Kurzy budou pro studenty příležitostí naučit se spolupracovat v mezinárodních týmech, rozvinout si znalost anglického jazyka a osvojit si kompetence potřebné ke komunikaci napříč kulturami.

Jaká nejbližší akce vás v projektu čeká?

Aktivit běží hodně souběžně. V říjnu se chystá na Univerzitě v Jaénu setkání Student Advisory Group (SAG), v níž pracují za každou z univerzit dva studenti. V květnu 2025 se SAG potká u nás na Ostravské v rámci velkého setkání celého vedení aliance a projektu NEOLAiA, plánujeme uspořádat i aktivity, které budou otevřené studentům OU, aby se mohli neformálně potkat se svými kolegyněmi a kolegy ze všech univerzit aliance. Dále připravujeme program rozvoje pedagogických dovedností pro akademiky, který poběží na jaře 2025 nejprve online a v červnu se pak se celá mezinárodní skupina setká ke společným workshopům v Ostravě. Pracujeme také na společných studijních programech, tam jsme zatím ale úplně na začátku. Také chystáme pro rok 2025 první společné letní školy – jednu u nás, věnovanou digitálním technologiím ve výzkumu v humanitních vědách, a jednu v Rumunsku, o tom, jak se připravit na vlastní podnikání a založit svůj start-up. Takže vlastně v každém pracovním balíčku se něco chystá, anebo už něco brzy poběží, tohle je jen několik málo příkladů.

Rozhovor s prorektorkou Mgr. Renátou Tomáškovou nám poskytl lepší pochopení o tom, jak se aliance NEOLAiA podílí na formování budoucnosti vzdělávání a výzkumu v Evropě. A jak tyto věci přispívají k rozvoji našeho regionu, ale i míst za našimi hranicemi.

Je nepochybné, že aliance přinese mnoho v nadcházejících letech a máme se na co těšit. Za takových deset let se budeme moct podívat zpětně jakou roli sehrála tato aliance pro vzdělání v Evropě a našem regionu.

Více o alianci: https://neolaiacampus.eu/

Autor: Vojtěch Mojžíšek

Sdílet tento příspěvek