Státy EU chtějí revizi problematických částí Společné zemědělské politiky, která zaručí vstřícnost k zemědělcům

V úterý 10. září se v Budapešti uskutečnilo neformální setkání ministrů zemědělství EU a jejich zástupců, kteří se věnovali diskuzi o budoucnosti Společné zemědělské politiky po roce 2027 a jedné z priorit maďarského předsednictví: „zemědělství EU zaměřenému na zemědělce“. Českou republiku na jednání zastupoval náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek.

Současná forma Společné zemědělské politiky (SZP) vstoupila v platnost v roce 2023 a její platnost skončí v roce 2027. Již nyní však probíhají intenzivní diskuze se zainteresovanými stranami o  budoucím směřování SZP po roce 2027, které mají za cíl SZP zefektivnit a zjednodušit. Významnou roli v tomto procesu sehrál rovněž strategický dialog s Evropskou komisí, do kterého se zapojil zemědělskopotravinářský sektor, neziskové organizace, akademická obec i venkovské oblasti.  

Mezi členskými státy a Unií panuje shoda ohledně orientace Společné zemědělské politiky na výsledek, nicméně s nutností jejího celkového zjednodušení. Zemědělství by do budoucna mělo být především konkurenceschopné, odolné vůči krizím, udržitelné a vstřícné k zemědělcům. Česká delegace spolu s dalšími členskými státy podpořila zachování stávající podoby Společné zemědělské politiky, avšak za podmínky revize jejích problémových prvků, využití stávajících investic a zachování transparentnosti.

Zástupci členských států se následně věnovali tématu zjednodušení plateb finančních přídělů, zemědělským ambicím v souladu s ekologickými cíli a systému nástrojů k účinnější reakci na krize.


Zdroj: HU Presidency, ÚV ČR

Sdílet tento příspěvek