Začíná Evropský týden mobility. Láká na krokovou výzvu nebo den bez aut

Evropský týden mobility je každoroční celoevropská kampaň Evropské komise na podporu udržitelné městské dopravy. I letos tato iniciativa vyzývá obce, aby se od 16. do 22. září zapojily do programu a motivovaly obyvatele k zamyšlení nad tématem dopravy a jejím vlivem na náš život. Letošní ročník má téma „Náš společný prostor“.

Již od roku 2002 je hlavním cílem Evropského týdne mobility ukázat, že se po městě dá pohybovat chytře, rychle a pohodlně i bez nutnosti častého využívání automobilu a s respektem k okolí.

Iniciativa se řídí sloganem „Kombinuj a jed‘!“. Téma letošního ročníku „Náš společný prostor“ pak odkazuje na veřejný prostor v našich městech a snaží se vyzdvihnout přínosy, které pro naši společnost má jeho spravedlivé rozdělení, ať už se bavíme o bezpečnosti a intenzitě silničního provozu, míře hlukového zatížení, znečištění ovzduší nebo kvalitě života jako takové.

Každý jednotlivý den letošního Evropského týdne mobility má navíc speciální téma. Zapojte se do výzvy 10 000 kroků, vyrazte do práce na kole a vyzkoušejte si den bez auta!


Evropský týden mobility letos odstartuje úvodním webinářem s názvem Náš společný prostor, který pořádá Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se spolkem Partnerství pro městskou mobilitu, z.s. Veřejný prostor patří nám všem. Je to místo, kde se každý den setkáváme, kde sdílíme své zážitky, kde se naše cesty potkávají. Je naší společnou zodpovědností, aby byl přístupný, příjemný a bezpečný pro každého z nás.

Webinář je určen pro širokou veřejnost a účast je zdarma. Přístup na webinář je zde.


Spolek Partnerství pro městskou mobilitu, z. s. pravidelně pořádá výzvu 10 000 kroků, a to v dubnu a v říjnu. Vyzkoušet si ji můžete i v rámci Evropského týdne mobility, třeba jako přípravu na říjnovou výzvu.

Registrace probíhá na www.desettisickroku.cz a své kroky můžete porovnat třeba i s ministrem dopravy a ministrem životního prostředí, kteří se v září také zapojí. Chodit nebudou ale jen oni, ale i celý jejich úřad. Co myslíte, jak to dopadne? Kdo toho ujde víc?


Cyklotrasy nejsou jen čarami na mapě, ale skutečnými trasami, které cyklisty bezpečně navigují. Pro obce byla pro inspiraci připravena sada nápadů na aktivity pro Den bezpečné jízdy na kole. Zjistěte, co dělá projekt Cyklovize 2030 a využijte tipy naší mámy na kole a vyrazte na výlet.


Jelikož tématem letošního ročníku Evropského týdne mobility je Náš společný prostor, bude prostřednictvím Ceny Víta Brandy ocenit realizace dopravních staveb, které obohacují veřejný prostor – jsou dobře zvládnuty nejen technicky, ale i koncepčně, a současně citlivě zasazeny do okolního prostředí.


Tento den je speciálně zaměřen na nové možnosti městské mobility a změny dopravních návyků.

Spolek Partnerství pro městskou mobilitu, z. s., ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí uspořádá v pátek od 10:00 webinář pro širokou veřejnost, který otevře témata sdílené mobility, logistiky a tématu veřejný prostor očima dětí, seniorů a hendikepovaných. Informace o přístupu k webináři najdete zde. (Bude zveřejněn během pondělí 16.09.2024)


V sobotu v rámci Evropského týdne mobility se většinou pořádají akce na kole. Seznam tipů na vyjížďky na kole je zveřejněn na tomto odkazu.


Mezinárodní den bez aut, který připadá na 22. září, bývá tradičním vyvrcholením Evropského týdne mobility. Při této příležitosti obce otevírají ulice lidem, a naopak omezí vjezd motorovým vozidlům.

Událost bývá často spojena s kulturním či sportovním doprovodným programem. Díky tomuto opatření vzniká uvnitř měst prostor pro lepší soužití a vzájemné sdílení. Obyvatelé tak dostanou šanci znovu objevit své město a možná i přehodnotit své dopravní návyky.


Náhledové foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek