Česko požádalo v unijním systému o 15.000 vysoušečů, rozváží už 8000 vlastních

Česko požádalo v evropském systému civilní pomoci o 15.000 vysoušečů, řekl novinářům po dnešním výjezdu vlády do Moravskoslezského kraje vicepremiér Vít Rakušan. Úřady již do regionů rozvážejí 8000 kusů z vlastních českých zásob, doplnil. Právě o vysoušeče a velkokapacitní čerpadla je podle ministra vnitra v regionech postižených povodněmi největší zájem.

„Požádali jsme prostřednictvím evropského systému civilní pomoci o 15.000 vysoušečů pro ČR, ve vlastních zásobách jich máme 8000 kusů, ty už jsou distribuovány po republice tak, aby postižené regiony je měly nejdříve,“ uvedl Rakušan.

Velká část ministrů dnes vyrazila do Moravskoslezského kraje, navštívili Opavu či Ostravu, kde jednali s místními představiteli. Podle Rakušana takové cesty pomohou přenášet zkušenosti z regionů a místních krizových štábů na ústřední úroveň. Po návratu do Prahy mají politici dnes večer v plánu ještě zasedání Ústředního krizového štábu.

Rakušan zmínil, že od zástupců regionů dostává informace o prvních případech rabování či vykrádání v lokalitách postižených povodněmi. Připomněl, že při vyhlášeném stavu nebezpečí hrozí za takové prohřešky přísnější tresty.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek