Česko dnes ovládne Noc literatury 2024. Úřad vlády ke čtení otevře Hrzánský palác

Ve středu 18. září 2024 ožije Česko již 18. ročníkem oblíbeného festivalu Noc literatury. Do jedinečné akce, která je oslavou četby, se letos zapojuje i Úřad vlády s portálem Tvoříme Evropu, který pro středeční večer otevře brány Hrzánského paláce, kde bude divadelní herec Martin Myšička předčítat z bulharského románu Časokryt.

Noc literatury každoročně propojuje literaturu, hereckou interpretaci a veřejný prostor. Od roku 2013 se k ní přidávají také knihovny a kulturní instituce měst a obcí ve všech krajích, přičemž jejich počet letos přesáhl rekordních 85. Noc literatury se tak znovu stává největší evropskou literární událostí v Česku.

Jen v Praze se veřejná čtení uskuteční na 22 místech v okolí Hradčan. Úřad vlády ČR u příležitosti večerního veřejného předčítání otevře Hrzánský palác, který v současnosti slouží k reprezentačním účelům předsedy vlády. Od 18 hodin zde bude známý divadelní herec Martin Myšička předčítat z oceněného bulharského románu Časokryt od Georgi Gospodinova.

Čtení jsou pro veřejnost přístupná zdarma a budou probíhat od 18 do 23 hodin ve 30-minutových intervalech.

Do noci literatury se tradičně zapojují všechny kraje Česka. Regionálními organizátory jsou především místní knihovny a kulturní organizace. Seznam všech regionálních míst, kde proběhne předčítání, naleznete zde.

Noc literatury od roku 2006 pořádají Česká centra ve spolupráci ve spolupráci s EUNIC (Sdružení evropských národních kulturních institutů), zahraničními ambasádami v Česku, nakladatelstvím Labyrint, Zastoupením Evropské komise, Úřadem vlády ČR a dalšími partnery.

Náhledové foto: Jakub Červenka

Sdílet tento příspěvek