Přihlaste se do projektu Samet na školách a oslavte svobodu a demokracii s vašimi spolužáky!

I v letošním roce si žáci základních a středních škol po celé České republice připomínají hodnoty svobody a demokracie v rámci projektu Samet na školách. Chcete se svými spolužáky uspořádat vlastní sametový festival na vaší škole? Sestavte studentský tým, přihlaste se a vyberte si z více než stovky workshopů, přednášek či seminářů.

Cílem projektu je i letos aktivně zapojit studenty do aktuálního dění a naučit je samostatnému a kritickému myšlení při organizaci vlastních sametových festivalů. Program se však nedotýká pouze historických témat, ale dává příležitost odborníkům a neziskovým organizacím přinášet na školy také současnou společenskou problematiku.

Program pro studenty nabízí workshopy o moderní historii, literární semináře, debaty o demokracii, udržitelnosti a občanské angažovanosti nebo třeba o médiích. Nechybí ani filmy nebo online materiály, které mohou při výuce využít i učitelé.

Letos si z nabídky můžete vybrat například přednášku Tvoříme Evropu, ve které se dozvíte, co nám přineslo 20 let členství v Evropské unii, a jak se můžete sami aktivně zapojit do utváření EU. Na výběr je také přednáška Zvol si svou budoucnost!, která nabídne veškeré informace o studiu, práci, dobrovolnictví a dalších možnostech, které mají mladí lidé v EU. Obě přednášky zajišťují regionální Eurocentra a jsou zcela zdarma.

• Sestavte studentský tým, který bude mít na starost organizaci a domluvte vše potřebné s vedením školy.

• Navštivte web sametnaskolach.cz a objednejte si program. Vybírat můžete letos z témat: moderní historie, občanská společnost, Evropa a svět, změna klimatu, média a digitální svět, či self-care.

 Pak už zbývá jen vše naplánovat! Fantazii se meze nekladou a kromě oficiální části festivalu ve formě přednášky či workshopu můžete navíc sami připravit doprovodný program čistě ve vaší režii. Můžete tak například uspořádat koncert, promítání nebo třeba studentský swap oblečení.

Projekt Samet na školách pořádá spolek Díky, že můžem a je spolufinancován Evropskou unií.

Náhledové foto: Samet na školách

Sdílet tento příspěvek